Hírek

2009.11.29. 10:56

AZ OTP 4 százalékot esett - Mi történt a tőzsdén a héten?

Folytatódott a részvények gyengülése az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 320 ponttal, 1,56 százalékkal csökkent, 20.267 ponton zárt pénteken.

MTI Eco

Az index az előző héten 4,13 százalékkal esett a korábbi hetek emelkedését követően.

A hét első kereskedési napját még 2,5 százalékos emelkedéssel zárta a BÉT. A következő két napon már az amerikai Hálaadás Napjára készülve a forgalom volumenét tekintve Európában is óvatosak maradtak a befektetők, és az amerikai kereskedési szünnapok előtti pozíciózárások miatt általában gyengültek a részvények. 

Csütörtökön bizalmi válság rázta meg a tőzsdéket és a devizapiacokat a Dubai World fizetési nehézségeinek hírére, a közel-keleti emirátus ugyanis fél évi hitelezői türelmet kért legnagyobb állami vállalata számára. A bejelentésre a nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön hét hónap óta százalékban számítva a legnagyobb napi csökkenéssel zártak, és elsősorban a banki papírok árfolyam zuhant.

A BUX aznap 2,5 százalékot, az OTP 4 százalékot esett. Pénteken a mínuszos nyitások után már fölfelé korrigáltak a részvénypiacok, így a BÉT is enyhe emelkedéssel zárt.

A hetet mindegyik vezető részvény veszteséggel zárta. 

Az OTP részvények ára 2,46 százalékkal 5.316 forintra csökkent. 

A Mol 0,35 százalékkal 15.550 forintra gyengült. 

A Magyar Telekom árfolyama 3,2 százalékkal 726 forintra esett. A Richter 0,37 százalékkal gyengült, 40.650 forintos árfolyamon fejezte be a hetet. 

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama egy hét alatt 1,51 százalékkal csökkent, 18.650 forintra.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 29 ponttal, 1,47 százalékkal csökkent, 1.941 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma a héten 99,5 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 79,9 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 76 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol 8,6 százalékkal, a Richter 5,6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig közel 3 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!