Hírek

2009.09.14. 09:43

Bajnai: Jövőre is fájni fog

A miniszterelnök szerint nincs ok az optimizmusra: messze még a válság vége

Világgazdaság

Mindenkit óvnék a túlzott optimizmustól, a válságnak ugyanis még közel sincs vége – hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) pénteki plenáris ülésén.

Mint mondta: ennek megfelelően jövőre is nehéz és takarékos évre kell számítani, mivel az államháztartás bevételi oldala várhatóan ekkor éri el a válság alatti mélypontját. Bajnai Gordon hozzátette: a kormány célja az, hogy függetlenítse Magyarországot a nemzetközi hitelpiaci ingadozástól, ez pedig alacsony költségvetési hiányt követel meg.

Ennek fényében a szolidaritás nevében a kormány csökkentette a miniszterek bérét, a nyugdíjasoktól és a közszférától megvonta a 13. havi illetményt, illetve fizetést, korlátozta az állami cégek vezetőinek fizetését, befagyasztotta a közszféra bérét és megnyeste a lakástámogatási rendszert.

A kormányfő elmondása szerint ezekkel az intézkedésekkel több mint 1000 milliárd forintot spórolhat meg az ország a következő két évben. Sőt, a Merrill Lynch előrejelzése szerint ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a régióban Magyarország lábalhat ki a legstabilabb fiskális háttérrel a válságból.

A megszorítások mellett Bajnai Gordon a kormány első 100 napjának gyümölcsét is megemlítette, így a gyes „futamidejének” háromról két évre való csökkentését, a bölcsőde- és óvodaprogramok elindítását, valamint az adóreformokat.

Ez utóbbi intézkedéssel azonban nem sikerült mindenki kegyét elnyernie: Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a sáveltolás a versenyszférában mindössze 50 ezer munkavállalót érint kedvezően, az átlagos vagy a fölött keresők ugyanis nettó 17 ezer forinttal több fizetést vihetnek haza a közeljövőben.

Pataky Péter számításai szerint ugyanakkor csaknem 2,5 millió munkavállaló – akiknek a havi jövedelme nem éri el a bruttó 180 ezer forintot – kimarad a jóból: az ő fizetésük ugyanis egy forinttal sem lesz több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!