Hírek

2009.08.21. 10:19

Vidéken csak vegetálnak a repterek

A Balatonhoz közeli Sármellék repülőtere pedig új bérlőre vár. A Pécs melletti Pogány repterét lehet, hogy átmenetileg be kell zárni - legalábbis ezt fontolgatják a dél-dunántúli város vezetői. A Székesfehérvár-közeli légikikötő egyelőre nem más, mint merész terv. A vidéki repterek "karrierje" várat magára.

Nol.hu

A Pécs melletti Pogány százhektáros repterének fejlesztésére 2003 óta négymilliárd forintot költöttek, s a pénz háromnegyedét a baranyai megyeszékhely állta. A 2006-ban átadott légi bázis veszteségesen működik, s a drámaian eladósodott Pécsnek évente 130-150 milliót kell költenie a fenntartására - írta a Népszabadság online kiadása.

A reptér akkor válhatna nyereségessé, ha évente legalább százezer utas venné igénybe. Eddig ennek a tizede ért ott földet. A fapados társaságok akkor küldenének gépet Pécsre, ha az 1500 méter hoszszú beton kifutópályát 600 méterrel meghosszabbítanák és megerősítenék. Ez a beruházás hárommilliárdba kerülne, de Pécsnek erre nincs pénze.

A város megpróbált befektetőt vagy vevőt keresni - eddig hiába. Pécs vezetői azt fontolgatják, hogy átmenetileg be kellene zárni a légi bázist. Ha ezt teszik, akkor Pécs 2010-ben, Európa Kulturális Fővárosaként kevésbé lesz vonzó a külföldieknek. A bezárás ellen szól, hogy azok a külhoni üzletemberek, akik befektetéseket hozhatnak a baranyai megyeszékhelyre, megkedvelték, és kisgépeikkel rendszeresen használják is, ám ez bevételnek édeskevés.

Gondokkal küzd a sármelléki repülőtér is: új bérlőt keres a két tulajdonos, Sármellék és Zalavár önkormányzata a reptéri fejlesztésekben eladósodott Cape Clear Aviation Kft. helyére, miután 2004-ben 99 évre kapta meg használatra a létesítményt - ma már képtelen megfelelő színvonalon üzemeltetni a légikikötőt. Mint ismert, a sármelléki repteret az elmúlt télen több mint öt hónapra bezárták, ám az áprilisi újranyitás óta a tavalyi forgalomnak csupán a töredékét tudta produkálni a légi bázist működtető cég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!