Hírek

2009.08.03. 05:15

Egy „sározós” történet

Nem mondhatnánk, hogy Szepessy Zsolt monoki polgármester üzleteit túl nagy szerencse kíséri: a ma is a lakcímére bejelentett egykori kft.-je ellen a hitelezők több mint százmilliós követelése miatt felszámolás folyik, a jelenleg is a tulajdonban lévő építőipari vállakozás ellen pedig korábban bírósági és APEH-eljárás indult.

Stanga István

Ha jól emlékszem, a monoki polgármester, Szepessy Zsolt nevét a tavalyi esztendő tavaszán-nyarán ismerhette meg az ország lakossága, amikor is az általa irányított község önkormányzata elhatározta, hogy a rendszeres szociális segélyek kifizetését kötelező közmunkavégzéshez kötik, amely terv egyszerre váltott ki helyeslést és elutasítást a választók, illetve a szakemberek körében. Az alig több mint másfél ezer lelket számláló kis Borsod megyei falu vezetője később is rendszeresen hallatott magáról..., így például akkor, amikor a szociális rendszer átalakítása ügyében akart ügydöntő népszavazást kezdeményezni, később meg akkor, amikor egy ugyanilyen procedúra segítségével kívánta – enyhén szólva is radikálisan – módosíttatni a Btk.-nak a jogos védelemről szóló szakaszát, amely ezt követően lehetővé tette volna, hogy akár meg is ölhessük azokat, akik az életünkre és/vagy a tulajdonukra törnek. Alig néhány napja pedig újabb, megint csak komoly visszhangot kiváltó elképzelésekkel hívta fel magára a figyelmet..., így azzal, amely szerint a jövőben csakis azok kaphatnának segélyt, akik a házuk előtti területet rendben tartják, a kertjükben meg haszonnövényeket termesztenek, no, és persze, azzal, amelynek alapján  már a jövő hónaptól kezdve egy úgynevezett szociális kártyára utalják a  segélyeket – „kibekkelve” ezáltal az uzsorásokat –, amelyekből kizárólag bizonyos árukat lehetne vásárolni, és azokat is csak a helybéli vállalkozók által üzemeltetett boltokban. Azt, hogy ki hogyan ítéli meg a polgármester számos akcióját, nem tudom (magam a jó szándékot nem vitatom, noha a „vadhajtásokat” is látom), ám annyi bizonyos, hogy az a sztori, amelyről most olvashattunk, egy kissé más megvilágításba helyezi Monok második legismertebb emberének (az első természetesen Kossuth Lajos) sokirányú tevékenységét.

A történet hozzávetőlegesen arról szól, hogy hitelezők 112 milliós forintos követelése miatt felszámolás folyik a monoki Reneszánsz Kastélyszálló Kft. ellen, amely cég pillanatnyilag is az egyik korábbi tulajdonosa, jelesül Szepessy Zsolt lakcímére van bejelentve. Mint kiderült, a kft. nem csupán az adóhivatalnál „sáros” (egyes adatok szerint közel 90 millióval tartozik, ugyanakkor az APEH legfrissebb „feketelistája” 100 millió 53 ezer forintos adóhiányról tanúskodik, amely a pótlékkal és a bírsággal együtt 188 millió 786 ezer forintra rúg ), de egy 20 milliós állami támogatást is elmulasztott visszafizetni, az annak fedezetéül szolgáló kastélyt meg eladta.. És bár Szepessy a távirati irodának azt mondta, hogy amikor 2004-2005 körül a cégét értékesítette, a társaságnak még semmiféle adótartozása sem volt (ma a Nyíregyházán élő Szepessy Orsolya, valamint a Monokon lakó Fábri Arnold jegyzik a kft.-t), erősen úgy tűnik, hogy a polgármester különféle  üzleteit nem kíséri túlzottan nagy szerencse..., jómagam legalábbis erre következtettem abból a tényből – erről különben szintén az esetet feltáró  hírportál számolt be –, hogy tudniillik Szepessy ma is tulajdonol egy olyan építőipari vállakozást, amely ellen korábban bírósági, illetve APEH-eljárás indult. No, már most, erről az egészről annak ellenére sem szóltam volna, hogy egy politikus esetében különösen visszás az államnak sok tízmillióval lógni, ha  Szepessy többször is nem ad hangot annak a véleményének, hogy bizony az idehaza meglehetősen széles körben elterjedt „here magatartást” (lásd a csak és kizárólag az ilyen-olyan segélyekre berendezkedőket) éppen ideje lenne megszüntetni. Amiben persze, tökéletesen igaza van Szepessynek, elvégre a köz nyakán élősködni tényleg nagyon csúnya dolog..., csaknem annyira, mint az állam (azaz valamennyiünk) zsebéből súlyos tízmilliókat kivenni. És ez még akkor is így van, ha a mai magyar közfelfogás szerint ez utóbbi bocsánatosabb bűnnek számít.

P. S.: Szepessy Zsolt a mai Nap-kelte „Kereszttűz” című műsorában azt mondta, azokat, akik az ország, a köz érdekében valamit tenni akarnak, mindig igyekeznek besározni, s szerinte erről szól a volt és jelenlegi cégeivel kapcsolatos  történet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!