Hírek

2009.06.26. 07:24

Ma áttörheti a 275-ös szintet a forint

Pénteken a forint ismét próbálkozhat a 275/eurós határ áttörésével - csütörtökön későn rövid ideig 274,90/euró volt vételi oldalon a londoni bankközi jegyzésben -, ha a nemzetközi befektetői hangulat támogató lesz, írta elemzők véleményét idézve péntek reggel a Dow Jones hírügynökség.

MTI

A forintot már csütörtökön 275/euróhoz emelte a részvénykeresletet követő forintkereslet és a központi banki kamattartás, és annak nyomában az, hogy a jelek szerint mind nagyobb a külföldi alapok érdeklődése a hozamelőnyjáték (carry trade) iránt. Éppen ez utóbbi erősítette rekordokra a forintot tavaly tavasszal.

A forintot iránti bizalmat egész héten javította, hogy az IMF kedd este jóváhagyta a készenléti keret újabb részletét. A cseh koronának is jót tett, hogy a cseh jegybank csütörtökön nem hajtotta végre a piacon várt alapkamat-csökkentést, és a bank elnöke azt mondta, hogy a mostaninál nagyobb gazdasági visszaesésre talán nem kell már számítani.

Lengyelországban is az az általános várakozás - és a központi bank illetékesei is erre utaltak legújabb nyilatkozataikkal -, hogy a szerdai kamatcsökkentést belátható időre az utolsó volt. A forint csütörtökön 0,95 százalékot, a cseh korona 0,43 százalékot, a zloty 0,80 százalékot nyert az euróval szemben.

A londoni bankközi piacon a forint péntek reggel, 275,16-46/eurón, 0,09 százalékkal rosszabb volt a kora hajnalinál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!