Hírek

2009.06.26. 09:47

Lendvai: nem a választás miatt lesz hamarabb meg a büdzsé

Az MSZP elnöke szerint a költségvetés esetleges korábbi elfogadásának nincs köze az előrehozott választásokhoz; Lendvai Ildikó pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, úgy fogalmazott, hogy az előrehozott választás nem volna igazán jó, mert a gazdasági biztonság és nyugalom erősítése érdekében csinálják meg előbb a büdzsét.

MTI

Nem lesz előrehozott választás, mert nem akarjuk, és parlamenti többségünk van - fejtette ki a pártelnök, aki Bajnai Gordon kormányfőhöz hasonlóan - novemberre prognosztizálta a költségvetés várható elfogadását.

Az MSZP elnöke szerint Simor András maradhat a jegybank élén, ha képes hatékonyan érvényesíteni a pénzvilágban azt a normát, amit most már átlátott, hogy követni kell. Azt mondja mindenkinek, hogy "pénzeket haza, pénzeket a magyar gazdaságba", és azt mondja minden parlamenti képviselőnek, hogy "ott a túloldalon is" szavazzák meg az új adótörvényt.

Lendvai Ildikó elmondta, hogy a párt ősszel szeretne miniszterelnök-jelöltet állítani. Úgy fogalmazott, hogy tud négy-öt nevet, akik alkalmasak lehetnek, erkölcsileg feddhetetlen és elkötelezett baloldali politikusok, de nem kívánta felsorolni őket. Azzal kapcsolatban, hogy egy, a héten napvilágot közvélemény-kutatás szerint az MSZP kilenc százalékon áll, ugyanakkora támogatottsággal, mint a Jobbik, azt mondta: többféle eredményt mértek, de egyik sem teszi boldoggá az MSZP-t.

A hír ugyanakkor nem új, hetek-hónapok óta alacsony a párt támogatottsága - tette hozzá. Ilyenkor azt kell megnéznie egy pártnak, hogy miként értékeli eddigi politikáját, mi az amit a válságkezelő kormánynak 2010-ig ajánl - magyarázta. Lendvai Ildikó egy négy-öt pontból álló csomagot említett, amely konkrét intézkedéseket tartalmaz, többek között a közbiztonság erősítésére, a közmunka kibővítésére. Ezekre példaként azt mondta, hogy a polgárőrség, rendőrség és a közterület-fenntartás együttműködését szervezetté kell tenni. Javasolják továbbá azt is, hogy közfoglalkoztatásra vállalkozók is szerződhessenek a jövőben.

Az MSZP támogatja a kormányt a válság kezelésében, a párt pedig azt kéri a kormánytól, hogy támogassa a baloldalt a társadalmi feszültségek kezelésében. A pénteki elnökségi ülésen azt a jelszót fogja javasolni, hogy "vissza a választókhoz". Azt reméli, hogy a programvitákban megegyezésre, vagy legalábbis értékelhető változatokra jutnak. Az ülés feladata, hogy előkészítse a július 4-i kongresszus állásfoglalását. Az MSZP új programjának kulcsszava a biztonság, ez az érték az egész világon felértékelődött. A biztonságban benne van az átalakítás és a modernizáció is - tette hozzá a pártelnök.

"Ha van hibánk,(...) akkor az, hogy (...) miközben a hosszú távú biztonság érdekében átalakítunk, változtatunk, aközben az országban élő ember úgy érzi, hogy az ő napi biztonságával a kutya sem törődik" - mondta. Sokkal kézzelfoghatóbb választ kell adni ezekre a kérdésekre is - fejtette ki. Lendvai Ildikó szerint a válságkezelés első biztató jelei már megmutatkoznak, s épp a napokban derült ki, hogy a válságkezelést Orbán Viktor sem csinálná másképp. A 13. havi nyugdíjról kiderült, pontosan tudja, amíg nincs gazdasági forrás, ő sem csinálhatna mást - fejtette ki az MSZP elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!