Hírek

2009.06.11. 16:20

Kihirdette a világjárványt a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a várakozásoknak megfelelően az 5-ös szintről a legmagasabb 6-os szintre emelte a járványügyi készültség szintjét a H1N1 kapcsán. Ez azt jelenti, hogy mostantól hivatalosan is világjárványnak minősül az új típusú influenza.

AP - VG Online

41 év után először hirdetett ki világjárványt az Egészségügyi Világszervezet, miután az új típusú influenzás esetek száma az amerikai kontinensen, Európában és Ausztráliában is nőtt. A szervezet skót, indonéz és thaiföldi illetékesei már a hivatalos nyilatkozat előtt is biztosan voltak abban, hogy a WHO ma a legmagasabb szintre emeli a készültséget – jelenti az AP. A szervezet előzetesen csak annyit mondott: ma délben rendkívüli ülésre kerül sor. A WHO általános igazgatója ma délutáni sajtótájékoztatóján hirdette ki a világjárványt.

Utoljára 1968-ban, a hongkongi influenza idején nyilvánított egy fertőzést pandémiának a WHO. Akkor 1 millióan vesztették életüket (a szezonális influenza 250-500 ezer áldozatot követel évente).

A H1N1 április, mexikói megjelenése óta 74 országból jelentettek fertőzötteket. A WHO legfrissebb adatai szerint 27 737-en betegedtek meg sertésinfluenzában és 141-en haltak bele a fertőzésbe. A WHO többször hangsúlyozta, hogy a betegség legtöbbször enyhe lefolyású, de a helyzet a fertőzések megszaporodásával súlyossá válhat, különösen a fejlődő országokban.

Májusban több ország vezetői próbáltak nyomást gyakorolni a WHO-ra azért, hogy ne emelje a legmagasabb, 6-os szintre a járványügyi riasztást, félő volt ugyanis, hogy a pánik óriási veszteségeket okoz az érintett államoknak. Argentínában a sertésinfluenzától rettegő tömegek megrohanták a kórházakat, az egészségügyi ellátás összeomlását okozva ezzel. A hongkongi kormány csütörtökön két hétre elrendelte az összes óvoda és általános iskola bezárását, miután egy tucat gyereknél diagnosztizálták a fertőzést.

A világjárvány kihirdetése ugyanakkor a szakértők szerint nem a betegség súlyosságával kapcsolatos ítélet, mindössze azt jelenti, hogy az államoknak érvénybe kell léptetniük a pandémiára vonatkozó terveiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!