Hírek

2009.06.19. 07:46

Kamatdöntés előtt - Mi történhet a forinttal?

Továbbra is 9,5 százalékon marad az alapkamat – vélekedik az elemzők döntő többsége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői ülése kimeneteléről.

VG

A Bloomberg által megkérdezett tucatnyi elemző közül mindössze kettő várja a kamat csökkentését, és a Reutersnál is csak egyetlen elemző, a raiffeisenes Török Zoltán várja a kamatszint csökkentését, de ő sem biztosra. „Érik a kamatcsökkentés, sokan fognak enyhítésre szavazni a monetáris tanácsban, de még valószínűleg meggyőzik őket a tartásra voksolók” – mondta lapunknak a szakember.

A magyarországi alapráta már 5 hónapja változatlan, az enyhítést a testület általában a forint ingatagságára, a nem megfelelő pénzügyi stabilitásra hivatkozva halogatja. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint hétfőn is ez lesz a kulcskérdés a monetáris tanácsban. „A forint kapcsán stabilizálódást szeretne látni az MNB. A magyar deviza azonban érzékenyen reagál a kockázati étvágy változására, ez óvatosságra intheti a jegybankot” – mondja Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

„Biztató, hogy a forint viszonylag szűk sávban mozog, és a jelenlegi gazdasági körülményekhez mérten erős az euróhoz képest, az állampapírhozamok viszont mostanában emelkednek, és a kockázati felárak is nőttek” – teszi ehhez hozzá Ádám Zoltán, a Takarékbank elemzési osztályának vezetője.

A ZEW német kutatócég és az Erste Bank tegnap napvilágot látott régiós elemzése is sötét képet fest Magyarországról. A gazdaság jelenlegi állapotát rosszabbnak ítélik meg a szakemberek, mint egy hónapja, és a kilátások is romlottak. A kamatok alakulásáról ugyan valamelyest kedvezőbbé vált május óta a szakemberek véleménye, a forinttal kapcsolatban viszont gyengülést várnak. (Tegnap egyébként a magyar fizetőeszköz gyengült, az eurót a 284-es szint fölött is váltották a devizapiacokon.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!