Hírek

2009.06.15. 00:00

Elnapolt IT-beruházások

Október elején már a Windows7 operációs rendszer magyar nyelvű verziója is a piacon lehet, de az új PC-s alapszoftver tömeges telepítése fél-egy évvel későbbre is tolódhat a rossz időzítés miatt.

VG-összefoglaló

A recesszió következtében ugyanis a hazai cégeknél elmarad a számítástechnikai eszközök cseréje, ez komoly nyomot hagy az évi 600 milliárd forintos hazai IT-piac hatodát kitevő szoftverpiacon is. A PC-szegmens első negyedéves adatai egyelőre stagnálásra utalnak, de az előrejelzések szerint az év egészére akár 20-30 százalékos is lehet a visszaesés.

A felhasználókat óvatosságra intheti a Windows7 elődjének, a Vistának három évvel korábbi nem túl sikeres startja is. Akkor hónapokig hiányoztak a zökkenőmentes váltáshoz szükséges egyéb szoftveres fejlesztések.

A hazai szakértők ugyanakkor a magyarországi viszonyokra vetítve egyelőre nem osztják azt a globális várakozást, miszerint az ágazatban zajló virtualizációs fejlődés már a közeljövőben minimalizálhatja az operációs rendszerek szerepét. A cégek alapszoftvereit távoli szervereken futtató irodai rendszer még az USA-ban sem terjedt el. A Microsoftnál azonban bizakodók, a receszszió elmúlásával ismét napirendre kerülő eszközcseréknél szerintük Windows7-re váltanak majd a felhasználók. Egyelőre a hazai piacon egyértelmű a Microsoft dominanciája, mivel a szabad szoftverek itthon még az intézményi körben is nagyon lassan terjednek.

Az otthoni felhasználók közül pedig egyelőre csak azokra építhetnek a linuxos cégek, akik értenek az informatikához, a mezei felhasználók még bonyolultnak találják a telepítést. Ezért ma már egyre kevesebben vásárolnak operációs rendszer nélküli gépet. Erre a tendenciára információink szerint maga Steve Ballmer is kíváncsi volt. Az egy hónapja Európában járt Microsoft-vezér nem hivatalosan átruccant Budapestre, hogy személyesen győződjön meg erről a nagy hazai elektronikai szakkereskedésekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!