Hírek

2009.06.12. 19:55

Droppa cáfolja, hogy besúgó lett volna - Vihart kavar az 56-os Intézet ügynöklistája

Tagadja Droppa György, a Duna-kör egykori alapítója, hogy besúgó lett volna a múlt rendszerben és együttműködött volna a pártállami rendszer állambiztonsági rendszerével.

MTI - KlubRádió - Tények.hu

Droppa György a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában azt mondta: követeli az 56-os Intézettől, hogy mutassa be bizonyítékait. A környezetvédő látni akarja a beszervezési okiratokat, az aláírását, a jelentéseit, esetleges pénzfelvételt, vagy mint mondta: számoljanak be egyetlen egy olyan esetről, mikor a titkosszolgálatok, vagy bármilyen más szerv könnyítette az életét.

Az 56-os Intézet tegnap honlapot indított Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről. Itt nyilvánosságra hozzák, hogy szerintük kik voltak beszervezett ügynökök a Kádár-érában. Az intézet név szerint is felsorolja azokat, akik ügynökként részt vettek 1989. június 16-án Nagy Imre és társainak újratemetésén.

A 181 fedőnévből 110-et sikerült azonosítania az intézetnek, szerintük Droppa György mellett köztük van dr. Bárándy György ügyvéd, az 1991-ben elhunyt kisgazdapárti Vörös Vince, Kurucz János, aki egykor az SZDSZ sajtósa volt, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Tőke Péter újságírót, aki az akkori Reform című lap munkatársa volt. Az 1989-ben ügynöki munkát végzők között említik még Csongor Balázst, a Fidesz alapító tagját, Olajos Csabát, az MDF alapító tagját, Spánn Gábort, az MTV gyártásvezetőjét is.

Droppa György a Megbeszéljük c. műsorban arról beszélt, hogy ott volt Nagy Imre és mártírtársai temetésén, és arra másokat is buzdított. Mint mondta: ott álltunk, nemzeti színű karszalaggal, mint a temetés rendezői. Az esemény békés lebonyolításán őrködtek, ahol amúgy semmilyen rendbontás nem volt. Ezt a karszalagot ma is őrzi – tette hozzá.

Droppa György azt mondta: aktív részese volt a rendszerváltásnak, rendszeres találkozókat szerveztek azon a két vendéglátóhelyen, melyet üzemeltett. A környezetvédő elmondta: egyszer ugyan be akarták szervezni, próbálták megfenyegetni, de nemet mondott. Hozzátette: az ügyben feljelentést fog tenni.

Ide klikkelve megtudhatja, miként reagált Nógrádi György, Kurucz János és Bárándy György arra, hogy nevük szerepel az 56-os Intézet listáján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!