Hírek

2009.06.16. 07:24

A Tesco támogatta a dohányzást! 50 millió forint bírságot kap

A Pest Megyei Bíróság június 15-i jogerős ítéletével jóváhagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) azt a határozatát, amely tömeges jogellenes promóciók miatt 50 millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Tescót.

MTI

 A Füstirtók Egyesület beavatkozóként vett részt a perben. A bíróság június 15-i jogerős ítéletével jóváhagyta az NFH 50 milliós bírságot kivető határozatát, miután bizonyítottnak találta, hogy a Tesco 2007. január-februárjában több tucat helyszínen engedte meg a British American Tobacco-nak, hogy áruházaiban jogellenes promóciókat tartson egyik márkájának ismertebbé tétele érdekében - derül ki az Országos Sajtószolgálat (OS) közleményéből.

A BAT Hungaryt és üzleti partnereit - a HPS hosztesz ügynökséget, a Spart és a Tescot – azért sújtotta összesen 520 millió forint összegű bírsággal a NFH, mert a társaság 2007 márciusában promóciót folytatott az érintett üzletláncok üzleteiben, melynek során a vásárlók kis értékű ajándékot – bögrét - kaptak a vásárolt cigaretta mellé - áll a BAT Hungary VG Online szerkesztőségéhez eljuttatott állásfoglalásában.

A BAT Hungary a promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban nem osztotta ezt az álláspontot. A BAT Hungary-re kiszabott bírságot ez év áprilisában végül a Fővárosi Bíróság is helyben hagyta, a mai napon pedig hasonló döntés született a Tesco-Globál Zrt.-t érintő bírság esetében - szól a közlemény.

Az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően. A British American Tobacco érintett promóciós tevékenységeivel – melyek az iparágon belül nem voltak egyedülállóak – a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott.

Örömmel vettük, hogy 2009. március elsejével olyan új reklámtörvény született, mely nem ad teret az egyéni jogértelmezések okozta félreértéseknek. Az új reklámtörvénynek való megfelelést cégünk elsődleges fontosságúnak tartotta, ezért a jogszabályok betartását munkatársaink több tízezer elárusítóhelyen személyesen is ellenőrizték - zárul a BAT Hungary állásfoglalása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!