Hírek

2009.05.19. 09:58

Schmitt Pál: fontos, hogy a fiatalok sportoljanak

Hazánk sportolói is készülnek a 2010-ben első alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági Olimpiára. A verseny ötlete Jacques Rogge NOB-elnöktől származik. Az augusztus 14–26. közötti szingapúri olimpiára jelenleg a magyar keret 220 fő.

mti

Ennyien vannak azok a 14–18 év közötti sportolóink, akiknek esélyük lehet a kvalifikációra. A részvételt az ifjúsági világbaj-nokságok, a kontinentális korosztályos bajnokságok eredményei, illetve az ifjúsági, junior világranglisták alapján határozzák meg.

Az ifjúsági olimpia célja, hogy a fiatalok körében is népszerűsítse az olimpia mozgalmat. A rendezvény maga különbözik majd a nyári olimpiai játékoktól: kevesebb sportágban rendezik meg a versenyeket, összesen 3594 versenyző indulhat a játékokon.

Az egyes sportágak sem úgy zajlanak majd, ahogy a „felnőttek olimpiáján”. A kosárlabdában például félpályán mérkőznek meg egymással a három-három főből álló csapatok. A csapatsportágak közül ötben rendeznek versenyt. Ezek: kosárlabda, labdarúgás, kézilabda, gyeplabda, röplabda.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta: a fiatalok legalább fele ma már nem sportol rendszeresen – ez az arány hazánkban nagyobb, 60% –, éppen ezért ez a verseny nagyon fontos lehet, hiszen a tiniket is a sportolásra buzdítja azzal, hogy belőlük is lehet olimpikon.

Az elnök azt is elmondta: sok dolog nem tisztázott még a verseny körül, így még a díjazásokat sem tudni. De hozzátette: személy szerint ő nem híve annak, hogy ilyen fiatal gyerekeket pénzdíjjal jutalmazzanak az eredményért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!