Hírek

2009.05.29. 09:07

Opelre várva - Magyarországon két üzem is érintett!

Rendkívüli ülést tartanak délután 3 órától az EU ipari miniszterei Brüsszelben az Európai Bizottság kezdeményezésére, hogy megvitassák az Opel jövőjét.

VG

A találkozó főleg azoknak a tagállamoknak lesz érdekes, ahol a General Motors legismertebb európai leányvállalata termelő- vagy összeszerelő üzemet tart fenn: ilyen természetesen elsősorban Németország – ahol négy Opel-üzem is működik –, Spanyolország, Belgium, Nagy-Britannia (ahol a GM Vauxhall márkanéven forgalmazza termékeit), Lengyelország, Svédország, Ausztria és Magyarország. Hazánk két üzemmel is érdekelt: Szentgotthárdon motor-, hengerfej- és váltógyár működik, az Opel Agilát pedig a Suzuki esztergomi üzeme készíti.

Tegnapra virradóan egész éjszaka tanácskoztak az Opel megmentéséről a német kormány és a General Motors illetékesei, ám eredmény nélkül.

Német részről felrótták, hogy a GM újabb 300 millió eurós rövid távú követeléssel állt elő. A berlini szövetségi kormány korábban már összeállított egy 1,5 milliárdos mentőcsomagot, ám ennek folyósítását attól tette függővé, hogy az Opel eszközeit vonják ki a csőd szélén álló GM-től, megmentve azokat az amerikai hitelezőktől. A Németországban 25 ezer, Európa többi részén pedig további húszezer főt foglalkoztató Opel az idén lapértesülések szerint várhatóan 3 milliárd eurós veszteséget termel.

A mai uniós tanácskozásra a GM képviselőit nem hívták meg, mert annak célja brüsszeli közlés szerint az európai információcsere és a tagállamok közti koordináció. Az Európai Bizottság azonban arra is fel kívánja hívni a tagállamok figyelmét, hogy a cég megmentése során a közösségi versenyszabályokat feltétlenül be kell tartani. A német kormány állítólag a mai uniós egyeztetést követően dönt az Opel sorsáról.

Megfigyelők szerint az Opel előtt jelenleg két út körvonalazódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!