Hírek

2009.05.22. 16:22

Nem tud majd fizetni Ukrajna a gázért?

Kijevnek az idén több mint 4 milliárd dollárt kellene fizetnie az orosz gázszállításokért, az orosz államfő szerint azonban kétséges, hogy Ukrajnának lenne ehhez elég pénze.

Bloomberg, AP, BBC - VG Online

Dmitrij Medvegyev azt javasolta az EU-vezetőkkel folytatott tanácskozáson, hogy segítsenek a szükséges hitelek előteremtésében. A távol-keleti Habarovszkban tartott orosz-EU-csúcstalálkozón ismét szóba került a gázszállítások biztonsága, Medvegyev azonban elzárkózott bármiféle garanciák megadásától, és elhárította a felelősséget az év eleji kiesésekért.

Mint mondta, saját részükről mindig megvolt a szállítási készség, a fennakadásokat a Kijevvel folytatott árviták okozták. Az orosz államfő ismét elutasította a Brüsszel által szorgalmazott, átfogó energia-charta aláírását, és egy másik változat kidolgozását sürgette.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso közölte, hogy megvizsgálják Moszkva indítványait, a meglévő változathoz azonban inkább csak kiegészítéseket lát lehetségesnek, annak lecserélését elutasítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!