Hírek

2009.05.26. 10:24

MNB: Átmenetileg növelik az inflációt a kormány intézkedései

A monetáris tanács túlnyomó többsége támogatta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjének tartását, a másik, szavazásra bocsátott alternatíva az 50 bázispontos csökkentés volt – jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a tegnapi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoz-tatón.

VG

A jegybanki kamatszint csökkentésének fő akadálya jelenleg a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának törékenysége, míg az inflációs cél elérésével kapcsolatban nincsenek komoly aggályok.

A jegybank közleménye leszögezi: az alapkamat csökkentésére akkor kerülhet sor, ha az ország kockázati megítélésének javulása tartósnak bizonyul, és a monetáris kondíciók lazítása nem veszélyezteti a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitását és a tőkeáramlások folytonosságát.

A pénzromlás ütemével kapcsolatban az MNB jelezte, hogy a kormány adóintézkedéseinek csak átmenetileg lesz inflációemelő hatása. Emiatt lehetséges, hogy a friss jegybanki prognózis szerint 2010-ben még 4,3 százalékos lesz a fogyasztói infláció, ezzel szemben 2011-ben már csupán 1,9 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!