Hírek

2009.05.07. 08:09

Kórházpénzek terítéken

Nem veti el a Magyar Kórházszövetség az intézmények április 1-jétől bevezetett új finanszírozási módszerét, ám igényt tart arra, hogy a jövő héten értékeljék az első hónapot, s szükség szerint korrigálják azt – állítja Varga Ferenc elnök.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Eltörölték a teljesítményvolumen-korlátot (tvk), s a tavalyi tényleges gyógyítási teljesítmények 70 százalékáért fix összeget kapnak a kórházak, a 30 százalék után pedig forgalomarányosan változó „lebegő” díjazás jár. Kedvező változás ugyan, hogy az eddigi 146 ezer forintos, betegesetenként járó gyógyítási alapdíjat négyezerrel emelték, ám ez nem ellensúlyozza az egészségpénztár idei gyógyító-megelőző kasszájából elvont közel 15 milliárd forintot – jelentette ki az elnök. Tovább súlyosbítja az intézmények gazdálkodását az energia- és az élelmiszerár-emelés, nincs fedezete az 5 százalékos kötelező közalkalmazotti béremelésnek, a fél évre még járó 13. havi bérnek, s a gazdasági társasággá alakult intézmények iparűzési adójának. Kedvezőtlenül érinti őket a forint/euró árfolyam alakulása is, a beszállítóik többsége árat emelte.


Egyetért az új finanszírozási technika folyamatos értékelésével Molnár Attila, az OEP finanszírozási főosztályának helyettes vezetője is, bár úgy véli: a válság miatt megcsappanó tb-járulék-bevétel miatt az egészségügyben is szükség van a nadrágszíj meghúzására. Ám az átmeneti megoldásként bevezetett finanszírozási rendszer nem hozza rosszabb helyzetbe az intézményeket, ha ügyelnek a teljesítményeik alakulására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!