Hírek

2009.05.31. 12:20

EP választás: Nagyobb a részvételi hajlandóság a gazdagabb tagállamokban

Nagyobb az európai parlamenti választási részvételi hajlandóság az Európai Unió (EU) azon tagállamaiban, ahol a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP meghaladja az EU-átlagot - derül ki az EU Statisztikai Hivatala, az Eurostat és az Eurobarometer felméréseiből.

MTI Eco

Vannak azonban olyan tagállamok, amelyek kivételt képeznek, a képet tovább árnyalja, hogy Belgiumban, Luxemburgban, Görögországban és Cipruson is törvény kötelezi a választópolgárokat az európai parlamenti választásokon való részvételre - jegyzik meg.

Az Eurobarometer legfrissebb, áprilisban publikált felmérése szerint a június elején esedékes európai parlamenti választásokon való részvételről a belgák 70, a luxemburgiak 62, a máltaiak és a dánok 56-56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg részt vesz a voksoláson. Ezzel e négy tagállam polgárai vezetik a részvételi mezőnyt, alaposan felülmúlva a 34 százalékos EU-átlagot. Ugyancsak átlag feletti, 45-49 százalék közötti részvételi hajlandóságot mértek Svédországban, Cipruson, Franciaországban, Hollandiában és Írországban. A nagyobb szavazási hajlandóságot tanúsító országok többségében az Eurostat által előre jelzett adatok szerint a közösségi átlag felett volt 2008-ban a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP: Belgiumban 18,4, Dániában 17,1, Svédországban 20,2, Franciaországban 8,1, Hollandiában 32,2, Írországban 43,1 százalékkal haladta meg az EU-átlagot. Kivételt képez két, 2004-ben csatlakozott - így EP-választásokon másodszor részt vevő - tagállam: Málta és Ciprus, de a két ország közül Cipruson kötelező szavazni.

Máltán az egy főre jutó GDP az EU-átlag 79 százaléka volt 2008-ban, mégis a szigetország lakóinak 56 százaléka nyilatkozott úgy az Eurobarometer-felmérésben, hogy elmegy szavazni. Máltán már az előző, 2004-es EP-választásokon is, a 45,47 százalékos EU-átlagot jóval meghaladó, 82,39 százalékos részvételi arányt mértek. Az Európai Bizottság ugyanakkor az áprilisi felmérés kapcsán hangsúlyozta, hogy az az év elején készült, és ezért nem lehet a júniusi részvételi arányra következtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!