Hírek

2009.05.18. 18:05

Csökken a miniszterek fizetése! Nézze meg mennyivel!

Júniustól 15 százalékkal, bruttó 257 ezer forinttal csökken a miniszterek havi fizetése, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosításnak megfelelően.

MTI

A Bajnai-kormány által elsőként benyújtott törvényjavaslat annak a lehetőségét teremti meg, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. Bajnai Gordon többször is kinyilvánította ennek szükségességét.

Az MTI úgy tudja: a kormányfő a fizetéscsökkentésről szóló döntéséről tájékoztatja a minisztereket, erről külön rendeletet már nem kell alkotni.

A kormányszóvivő iroda az MTI kérésére készített számításai szerint egy tárcavezető esetében bruttó 3 millió 79 ezer forint, az összes miniszternél pedig bruttó 46 millió 189 ezer forint a megtakarítás éves szinten. A jelenlegi szabályok szerint a miniszteri fizetés havonta bruttó 1.296.300 forint.

A törvényjavaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják meg pénzben ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket.

A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.

A Bajnai-kormány április végén, az új kabinet első törvényjavaslataként nyújtotta be az indítványt. Fidesz és a KDNP nem támogatta, hogy házszabálytól eltéréssel, azonnal tárgyaljanak a javaslatról, így májusban még nem, csak júniustól kapnak alacsonyabb fizetést a miniszterek. A törvény ugyanis a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A kormány nem támogatott egyetlen fideszes és KDNP-s módosító indítványt sem. Így nem szavazták meg azt sem, hogy a miniszterek fizetése visszamenőleges hatállyal, májustól csökkenjen, illetve  hogy a tárcavezetők fizetése a 2002-es szintre menjen vissza.

Bajnai Gordon korábban két másik intézkedést is bejelentett annak jegyében, hogy a kormány magán kezdi a takarékoskodást.

Korábban döntöttek arról, hogy megszűnik az a lehetőség, amivel az államtitkárok fizetését "el lehet téríteni" a törvényben megszabott plafontól. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint havonta bruttó 3,4 millió forintos, évente pedig bruttó 40,8 milliós  megtakarítást jelent.

Ide tartozó intézkedés volt az is, hogy a felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját. Az összes minisztérium együttesen nagyjából nettó 33,5 millió forintot költött külföldi napidíjakra tavaly, így ezzel az intézkedéssel évente 16,75 millió forintot spórol a kormány - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI kérdésére.

A kormányfő egy évre egy forintért vállalta a  miniszterelnökséget. A vagyonnyilatkozatában is feltüntetett 1 436 200 forintos miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban első alkalommal júniusban visszautalja az államkincstárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!