Hírek

2009.05.28. 15:06

Az áfaemelés nem érinti a gyógyszereket

A gyógyszerek áfáját nem érinti a júliustól hatályos áfaemelés, a patikaszerek maradnak a kedvezményezett, ötszázalékos áfakörben - mondta Schvarcz Tibor, az MSZP egészségpolitikai munkacsoportjának vezetője csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

 "Az áfaemelés abszolút semmilyen hatással nem lesz a gyógyszerek árának emelkedésére" - fogalmazott a politikus.

A politikus kijelentette: az Országgyűlés egészségügyi bizottsága kezdeményezi és támogatni fogja azt, hogy a nemzeti gyógyszerkészlet mennyisége ne legyen államtitok. A Fidesz hetek óta azon az állásponton van, hogy a gyógyszerkészletek mennyiségére vonatkozó adatok ne képezzenek államtitkot.

Mikola István, a párt szakpolitikusa szerdán úgy nyilatkozott, a titkosítás feloldását fogja kezdeményezni. Schvarcz Tibor egy kérdésre válaszolva közölte: Magyarország rendelkezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott gyógyszerkészlettel. "Nem azért titkolózunk, mert van mit titkolni, hanem azért, mert törvényi előírás, és nem zárkózunk el attól, hogy ezt a részt feloldják" - tette hozzá.

A szocialista politikus beszélt az Európai Bíróság gyógyszerellátással kapcsolatos, múlt héten született határozatáról. Mint mondta, a luxemburgi határozat - amely kimondja, hogy nem ellentétes a szabad letelepedés és a tőke szabad áramlásának jogával az, ha az állam kizárja a patikaalapítási jogból a nem gyógyszerész végzettségűeket - Magyarországra nézve nem mond ki jogalkotási kényszert, de a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell. Ezért - tette hozzá - a jövő héten egyeztetnek a gyógyszerészi kamarával és a minisztérium képviselőivel.

Elképzelhető, hogy a tárgyalások után a gyógyszergazdaságossági törvényt egy-két ponton módosítani kell - fejtette ki. A kórháztörvényről szólva a politikus beszámolt arról, hogy az európai átlaghoz képest sok a kórházi ágyak száma, azon belül pedig az aktív ágyak száma is. Nyomatékosította: senki, sem a szakma, sem a kormány nem akar kórházat bezárni, és kórházi ágyakat megszüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!