Hírek

2009.03.25. 10:58

Zavargás Belgrád utcáin a bombázások 10. évfordulóján

Belgrádban kedden késő este zavargásokba torkollott az a megemlékezés, amelyen mintegy ezren vettek részt a város központjában.

mno

A szélsőséges jobboldali szervezetek által tartott összejövetelen a főleg fiatalokból álló tüntetők megtámadták a B92 forgatócsoportját, és összecsaptak a rendőrökkel. Többen könnyebben megsérültek.

A résztvevők Radovan Karadzicot és Vojislav Seseljt éltették, akik háborús bűnök miatt vannak a hágai börtönben. Sokan fegyvert követeltek, albán ellenes felhívásokat skandáltak, olyat mint „Öld meg a siptárt” és azt kiabálták „Le a bábkormánnyal” „Nem adjuk Mladicot, vigyétek Tadicot”.

Amfiloheje püspök a szerb pravoszláv egyház egyik vezető személyiségének nevében megáldotta a tüntetőket. Részt vett a szélsőséges megemlékezésen Leonid Ivasov az orosz katonaság volt vezérkari főnöke, aki azt mondta, hogy a légicsapásoknak Szerbia volt a győztese, mert az újfasiszta NATO erőkkel szállt szembe. A tüntetésen csetnik dalokat énekeltek. Majd az Obraz újfasiszta és szélsőséges szervezet mintegy 50 fős csoportja indult el a város főutcáján. Menet közben törtek zúztak és végül elégették az Európai Unió zászlaját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!