Hírek

2009.03.11. 22:01

Simor: korrekt a munkakapcsolatom a kormányfővel

A túl gyenge forint hosszú távon jelenthet veszélyt a pénzügyi rendszerre, ezért is hozott határozatot a monetáris tanács vasárnapi, rendkívüli ülésén. Az árfolyamot azonban alapvetően a makrogazdasági folyamatok határozzák meg, így jelentős segítséget a forintnak a nagyobb lélegzetű kormányzati programok jelenthetnek - hangsúlyozta Simor András jegybankelnök szerdán.

MTI Eco

Az Inforádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank elnöke a gyenge árfolyam hosszú távú veszélyei közé sorolta a bankrendszer likviditási problémáit - amire októberben már volt példa - valamint a devizahitelesek bedőlése miatti veszteségeket.

Simor András szerint a devizahitelezés ellen a jegybank megtette, amit lehetett, "folyamatosan kiabált" minden fórumon, de erre a piac nem figyelt. Utólag a jegybankelnök is úgy gondolja, talán hangosabban kellett volna felhívni a figyelmet a veszélyekre, de hangsúlyozta azt is: jegybanki eszközökkel a devizahitelezést nem lehet korlátozni a piac nyitottsága miatt.

Az eurócsatlakozást fel kellene gyorsítani, de az ehhez szükséges lépéseket meg kell tenni - ismételte meg és azt is megerősítette: bár tavaly óta sok mindent tett a kormány, ennél többre van szükség. Kapcsolatát a kormányfővel a jegybankelnök korrekt munkakapcsolatnak nevezte, amibe - fogalmazott - a nézetkülönbség is belefér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!