Hírek

2009.03.30. 12:31

Minden eddiginél brutálisabb megszorításokat tervez Bajnai

Bajnai Gordon ma közölte: programja végrehajtása "fájni fog". Bod Péter Ákos szerint a csomag csak arra lesz alkalmas, hogy megakadályozza az államadósság további növekedését. Kiszelly Zoltán úgy látja: a Reformszövetség javaslatán alapuló tervet az SZDSZ valószínűleg támogatja, de a menetrend még borulhat.

VGO

Látszik, hogy a kormány számára kulcsfontosságú az IMF-szerződés betartása, az abban foglalt feltételek betartásához viszont pénzt kell előteremteni – mondta el az MNO-nak Bod Péter Ákos hétfőn. A volt jegybankelnök szerint a most Bajnaitól várható csomagot már az év elején nagyjából kidolgozhatták, ám nem volt meg a kellő bátorság az előterjesztéséhez. Bajnait kevésbé foglalkoztatja személyes népszerűsége, mint Gyurcsányt – állítja a közgazdász, ám, mint mondta, nagy kérdés, hogy a szocialista képviselők hajlandók-e megszavazni az új programot, hiszen ez jelentősen érinti támogatottságukat.

Bod úgy látja, Bajnai megszorítócsomagja nem nyit nagy távlatokat, csupán arra lesz jó, hogy az államháztartási hiány nem nő majd gyorsabban. A program rövid távú megoldást jelent csak, ám ha ez sem lenne, az a forint végzetét is jelenthetné – vélte a közgazdász.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a Bajnai csomag támogatása biztosított lesz a parlamentben, ugyanakkor még borulhat a menetrend, ha "az MPSZ nem sorakozik fel Bajnai mögött". Ebben az esetben az SZDSZ és az MDF kezdeményezheti az előrehozott választásokat.
Hogy pontosan mit tartalmaz a jelölt csomagja, az egyelőre csak lapértesülésekből tudható. További részletek a VGO-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!