Hírek

2009.03.02. 11:49

Kisbolygó húz el a Föld mellett

A 2009 DD45 jelű, két napja felfedezett kisbolygó a holdpályánál jóval közelebb, a távközlési műholdak keringési magasságának kétszeresére fogja megközelíteni a Földet ma délután. Az égitest nem jelent veszélyt, mozgása viszont igen látványos.

Forrás: Keresztúri Ákos - {origo}

Az elmúlt évek megfigyelései alapján egyértelművé vált, hogy bolygónkhoz gyakran igen közel haladnak el apró égitestek. Eseténként el is találhatnak bennünket, mint arra nemrég egy apró test esetében Namíbia felett sor került.

A 2009 DD45 jelű kisbolygót két napja fedezte fel Robert McNaught az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumból. Az akkor még csak +19 magnitúdós objektum 2,5 millió kilométerre volt bolygónktól.

Az égitest március 2-án (hétfőn) délután, magyar idő szerint 14.44-kor közelít meg bennünket, ekkor mintegy 64 ezer kilométerre lesz bolygónk felszínétől. Ez jóval beljebb van a Hold átlagos keringési távolságán (ami 384 ezer kilométer), de még mindig kétszer messzebb annál, ahol a távközlési és meteorológiai műholdak többsége az úgynevezett geoszinkron pályán mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!