Hírek

2009.03.11. 13:30

Figyeljenek a helyszíni bírságnál: jogsértő "apró betűs megoldás"?

Jogsértő a helyszíni bírságolás formanyomtatványán szereplő "apró betűs megoldás" - közölte az ombudsman az MTI-vel szerdán

MTI

"Rendkívül kicsi betűvel írják, ezért gyakorlatilag felismerhetetlen, olvashatatlan a helyszíni bírságolás nyomtatványán, hogy a megbírságolt személy elismeri a szabálysértést" - tartalmazza Szabó Máté közleménye, mely kitér arra is, hogy a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot sértő helyzet miatt a vonatkozó rendelet módosítását javasolja.

Az ombudsman eljárásának alapjául szolgáló beadvány szerint amikor a panaszost a rendőrök helyszíni bírsággal sújtották és az erről szóló nyomtatványt aláírattatták vele, nem vette észre, hogy aláírásával a szabálysértés elkövetését is elismerte. A formanyomtatványon ugyanis szabad szemmel alig olvashatóan ez a szöveg szerepelt: "A túloldali tájékoztatót tudomásul vettem".

A hátoldalon, hasonlóan apró betűkkel pedig az állt, hogy "A szabálysértés elkövetését elismerem". A panaszos szerint a tájékoztató alkalmas a megtévesztésre. Szabó Máté javasolja az igazságügyi és rendészeti miniszternek, fontolja meg a vonatkozó rendelet módosítását, hogy a nyomtatványok szabad szemmel is olvashatók legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!