Hírek

2009.03.08. 18:39

Fél év alatt 12 ezer fővel csökken az amerikai haderő Irakban

A következő hat hónap alatt 12 ezer fővel csökkentik Irakban az amerikai katonák számát - jelentették be vasárnap Bagdadban.

MTI

Két harcoló dandárt, amelyet visszaküldtek volna Irakba az ellátó és mérnöki alakulataikkal együtt, nem fogják odaküldeni - közölte az amerikai hadsereg. Az intézkedés eredményeként 14-ről 12-re csökken Irakban a harcoló dandárok száma, a katonákból pedig 12 ezerrel lesz kevesebb, mint a jelenlegi mintegy 140 ezer.

Barack Obama amerikai elnök 2010 augusztus végére akar véget vetni a hat éve folyó amerikai harci tevékenységnek Irakban, a teljes kivonulás pedig 2011 végére történik meg. 35-50 ezer amerikai katona ez után is marad kiképzési feladattal.

A még Irakban lévő 4 ezer brit katona is távozik szeptemberre. A kormányellenes terroristák erejét mutatja, hogy vasárnap 32 embert öltek meg egy bagdadi merényletben. Egy amerikai szóvivő szerint az al-Kaida terrorszervezet és más terrorista csoportok azt a haladást szeretnék semmissé tenni, amit az iraki kormány elért a tartományi választások sikeres megszervezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!