Hírek

2009.03.08. 10:53

Egyre nagyobb a kereslet az atomerőművek iránt

Növekszik a kereslet az atomerőművek iránt, a KPMG közép-kelet-európai atomenergetikai elemzése szerint 2008 őszén már világszerte 221 atomreaktor megrendelése volt ajánlati szakaszban, 97-et pedig már megrendeltek, vagy terveztek megrendelni.

MTI Eco

A kereslet növekedése áremelkedéssel jár, ezért is sürgető lenne dönteni a paksi atomerőmű bővítéséről. Az új atomerőművi blokk vagy blokkok magyarországi telepítéséről szóló előterjesztéshez a parlament hozzájárulása szükséges. Ez várhatóan már a tavaszi ülésszakon megtörténik - mondta a napokban Molnár Csaba energiaügyekért is felelős miniszter.

A korábbi tájékoztatás szerint a paksi telephely legalább két, egyenként ezer megawatt kapacitású új blokk elhelyezésére alkalmas műszaki, környezetvédelmi és biztonsági szempontból is. Pakson jelenleg négy, egyenként 500 megawatt kapacitású blokk üzemel.

A KPMG atomenergetikai elemzése megjegyzi, hogy a legtöbb erőmű-megrendelés Ázsiából származik, és 80 százalékban olyan országban telepítenek új blokkokat, ahol már van atomerőmű. A nukleárisreaktor-szállítók piaca az orosz mellett három nagy szereplőre koncentrálódik, miután az Areva a Mithusbishi Heavy Industries-val szövetkezett, a General Electric a Hitachival, a Westinghouse a Toshiba leányvállalata lett.

A kelet-európai térségben gyakorlatilag minden ország foglalkozik atomerőmű-bővítéssel és -építéssel, vagy gondolkozik rajta. Bulgáriában a kormány javasolta a kozloduji atomerőmű bővítését, de ott a belenei atomerőmű befejezése a prioritás.

Csehországban a CEZ energetikai vállalat már kérte a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy készítsen környezeti hatástanulmányt a temelíni atomerőmű új blokkjainak telepítésére. Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország bejelentette, hogy közösen terveznek atomerőművet építeni Litvániában.

Romániában a 2020-ig szóló stratégia írja elő cernavodai atomerőmű két blokkjának befejezését. Horvátországban, ahol nincs atomerőmű, a kormányfő tett támogató kijelentést ilyen beruházáshoz. Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban valamint Bulgáriában a lakosság többsége támogatja az atomenergiát.

Az atomerőművel szintén rendelkező Románia pedig azok között az országok között van, ahol 31 és 40 százalék között mozog a támogatottság. A térség országaiban a megkérdezettek főbb érvei: az atomenergia segít a globális felmelegedés elleni harcban, és alacsonyabb energiaárakat tesz lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!