Hírek

2009.03.16. 10:36

Az elmaradó orosz újgazdagok után a japánokban és a kínaiakban bíznak Bécsben

Az utóbbi hónapokban megcsappant a Bécsbe bevásárolni érkező gazdag oroszok száma - tűnik ki a Die Presse elemzéséből.

VGO

Az osztrák lap a moszkvai Natalia példájával indít, aki nemrég barátnőjét látogatta meg. Ám bevásárló körútja során a bécsi Kohlmarkton meglepte az ékszerészbolt tulajdonosát, amikor 35.000 eurót szurkolt le készpénzben a tőle megvásárolt ékszerért.

Ez persze még 2007 őszén történt. Bécsi barátnője elmondta, azóta megszakadt a kapcsolat moszkvai barátnőjével. Szülei - orosz újgazdagok - vélhetően takarékoskodnak, későbbre halasztják a nem éppen szükséges dolgok megvásárlását.

Ezt jelezheti, hogy húsz százalékos forgalom-visszaesést érzékelnek különösen a bécsi Kaertner Strasse-Graben és Kohlmart körzetében lévő kereskedők, ahol az oroszok - mélyen a zsebükbe nyúlva - korábban drága órákat, ékszereket, formatervezett ruhákat vásároltak, s egy-egy bevásárláskor minimum ezer eurót költöttek. Ugyanez a helyzet az ingatlanfronton - számol be a Világgazdaság Online. Azon oroszok száma, akik egy-egy lakásért több mint 2 millió eurót is kiadtak, 60 százalékkal esett vissza. És senki sem tudja megjósolni, mikor jönnek vissza. Sok osztrák luxuskereskedő ezért várakozással tekint a Távol-Kelet felé. A Japánból és Kínából érkező vevők száma ugyanis 30 százalékkal ugrott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!