Hírek

2009.03.02. 15:22

A foglyot elítélték, a börtönparancsnokok megúszták

A vesztegetőt ítélték végrehajtandó fegyházbüntetésre a bv-ezredesek perében

BAMA

Egy vádlottat, a vesztegető fogvatartottat ítélte végrehajtandó, 3 év 6 hónapi fegyházbüntetésre nem jogerősen hétfőn a büntetés-végrehajtási  ezredesek pereként emlegetett büntetőügyben a Győr-Moson-Sopron  Megyei Bíróság katonai tanácsa.

A büntetőügy további kilenc vádlottja felfüggesztett börtön-, illetve fogházbüntetést, valamint pénzbüntetést kapott.  Három vádlottat felmentettek.

Az ügyész vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisítással vádolta az ügy résztvevőit, a ma már nyugalmazott büntetés-végrehajtási ezredeseket, továbbá ügyvédeket, orvosokat. A vádlottak hivatali helyzetükkel visszaélve jogtalan előnyökhöz juttattak egy fogva tartott vállalkozót, vesztegetési pénzek fejében. Jutalomeltávozást, soron kívüli látogatást és más előnyöket járt ki fogva tartott vállalkozó ismerősének az elsőrendű vádlott, aki korábban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán is dolgozott.

Az elsőrendű vádlott közbenjárására sikerült elintézni, hogy a büntetését töltő elítélt vállalkozót előbb az előzetes fogva tartottakat őrző egri börtönbe helyezzék el, majd pedig a bv tököli kórházában maradhasson, és jó körülményeket biztosító körletben őrizzék.

Az elsőrendű vádlott egymillió forintot kért a vállalkozótól és meg is kapta, majd közölte a fogvatartottal, hogy egymillió forintot kell adni a tököli intézet egykori parancsnokának, a másodrendű vádlottnak is. A vállalkozó személyesen át is adott 960 ezer forintot az elsőrendű vádlottnak. Szabó Krisztián tanácsvezető bíró indoklásában rámutatott: nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy ez  a vesztegetési pénz eljutott a másodrendű vádlotthoz. Az azonban bizonyított, hogy a volt tököli parancsnok vezető beosztásával visszaélt, és jogtalan előnyhöz juttatta a fogvatartottat. Ezért folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, két évre felfüggesztve az egykori parancsnokot, és ezredesi rangjából lefokozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!