Hírek

2009.02.25. 09:45

Washington: Engedjék be a segélyeket Gázába!

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nyomást gyakorol Izraelre annak érdekében, hogy oldja fel a Gázai övezet blokádját, amelyet azóta tart fenn, hogy a Hamász radikális mozgalom kizárólagos uralma alá vonta a területet - idézi a Háárec izraeli napilapot a stop.hu.

BAMA

A beszámoló szerint a washingtoni diplomácia irányítója a múlt héten különböző csatornákon nagy elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Izrael útját állja a területre irányuló segélyeknek. Egy magas rangú amerikai tisztviselő izraeli tárgyalópartnereinek szóvá tette, hogy Izrael nem tesz eleget a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében.

Az újság írt arról is: John Kerry befolyásos amerikai szenátor a múlt héten hevesen kikelt az ellen, hogy Izrael nem volt hajlandó beengedni egy száraztészta-szállítmányt a Gázai övezetbe. Közbelépésére a még hivatalban lévő izraeli kormány védelmi minisztere, Ehud Barak engedélyt adott a szállítmány bevitelére. Kerry, aki a szenátus külügyi bizottságának elnöke, a múlt csütörtökön példa nélküli látogatást tett a januári izraeli hadműveletben nagy pusztítást elszenvedett Gázai övezetben.

Izrael nem hajlandó feloldani az övezet blokádját mindaddig, amíg egyezség nem születik a Hamásszal fogolycseréről, amelynek keretében visszanyerné szabadságát Gilád Salit izraeli katona, akit 2006 júniusában hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet és Izrael határáról, egy katonai őrhelyről. A katonát azóta állítólag a Hamásszal szövetséges radikálisok tartják fogva.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nyomást gyakorol Izraelre annak érdekében, hogy oldja fel a Gázai övezet blokádját, amelyet azóta tart fenn, hogy a Hamász radikális mozgalom kizárólagos uralma alá vonta a területet - idézi a Háárec izraeli napilapot a stop.hu. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!