Hírek

2009.02.24. 10:13

Újabb gyermektápszer-mérgezés Kínában

Újabb panaszok merültek fel a Kínában kapható gyermektápszerek minőségével kapcsolatban - tizenkilenc kínai család szerint gyermekeiknél a francia Danone-hoz tartozó Wyeth tejporaitól alakultak ki vese rendellenességek.

BAMA

Két héten belül már a második külföldi vállalatot érik azok a vádak, hogy termékeiktől kisgyermekek betegedtek meg. A kínai élelmiszerellenőrök február elején szintén a Danone cégcsoporthoz tartozó Dumex ellen indítottak vizsgálatot, miután külföldi sajtóhírekre hivatkozva olyan információk terjedtek, miszerint közel 100 kínai kisgyermeknél a Dumex tejporainak fogyasztása mellett alakultak ki vesekövek.

A részletes vizsgálatok során a kínai tejbotrányt kiváltó melaminra utaló nyomokat nem találtak. A vállalat szerint a szennyezésről érkezett jelentések valódisága korábban is kétséges volt, ugyanis a beteg gyerekekről szóló híreket orvosi jelentésekkel, illetve egyéb bizonyítékokkal sem támasztották alá.

Li Hszüe-fen (Li Xuefeng) csungkingi (Chongqing) családapa elmondása szerint két éves fiát születése óta Wyeth tápszerekkel etették, ennek ellenére tavaly szeptemberben a kisfiú bal veséjében vesekövet találtak. "Hasonló panaszokkal mintegy 19 család keresett meg engem" - mondta Li, hozzátéve, hogy a Wyeth termékeinek minőségével kapcsolatos panaszaikat hivatalos eredményekkel nem tudják alátámasztani, ezért annyi panaszost gyűjtenek össze, amennyit csak tudnak.

A Wyeth tejipari vállalat a China Daily kínai napilaphoz eljuttatott közleménye szerint a szeptember előtt importált tejporokból és a Kínában készült tápszereikből összesen 919 mintát vizsgáltak meg az illetékes szakhatóságok, amelyek egyike sem volt melaminnal szennyezett.

A kínai Egészségügyi Minisztérium a múlt héten indított országos epidemiológiai vizsgálatot annak kiderítésére, hogy okozhattak-e vesebetegséget a Dumex és a Wyeth termékei. A vizsgálat jelenleg is folyamatban vannak.

A kínai Állami Táplálkozási és Élelmiszerbiztonsági Intézet kutatója szerint a fiatal szervezetben ritkán fordul elő vesekő, amelynek kialakulását az étkezési szokások vagy akár az életkörülmények is előidézhetik.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kínában hat csecsemő halt meg és 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!