Hírek

2009.02.17. 18:22

MSZP-Fidesz megállapodás: nem kell a napi stand

Március 1-jétől megszűnhet a kötelező napi standolás a vendéglátóiparban - az MTI úgy tudja, hogy az MSZP és a Fidesz az erről szóló javaslatról már a napokban megállapodhat.

BAMA

Az MTI információi szerint a szocialisták azzal keresték meg a Fideszt, hogy egyeztessenek a napi standolás megszüntetéséről, amit korábban a Fidesz nevében Pelczné Gáll Ildikó és Szatmáry Kristóf és a szocialista Ujhelyi István is kezdeményezett.

Szatmáry Kristóf megerősítette, hogy lesz egyeztetés ebben a témában a Fidesz és az MSZP között. Mint mondta, eredetileg a Budapesti és Kereskedelmi Kamara elnökségének felkérésére nyújtotta be a javaslatát az Országgyűlésnek, így a szakma és az ellenzék összefogásának diadala, ha a vállalkozásokat ellehetetlenítő szabályokat visszavonja az Országgyűlés. A fideszes javaslat visszavonná a február 1-jétől bevezetett napi standolást, valamint eltörölné a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerének szigorítását is.

Az MSZP egyelőre azt javasolja, hogy a standolás esetében a "naponta" szót hagyják el a jövedéki adóról szóló törvényből, valamint a Fidesszel egyetértve ők is kezdeményezik, hogy helyezzék hatályon kívül a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát, viszont megtartanák az új házipénztári szabályokat.

Az MTI úgy tudja, hogy ha még ezen a héten sikerül megegyeznie a Fidesznek és az MSZP-nek, akkor már jövő hétfőn, a február 23-i parlamenti ülésnapon házszabálytól való eltéréssel elfogadhatja az Országgyűlés a jogszabály-módosításokat. Ebben az esetben van lehetőség arra, hogy március 1-jétől megszűnjön a kötelező napi standolás. Az MTI információi szerint az SZDSZ és az MDF is jelezte a Fidesz felé, hogy támogatnák mind a három rendelkezés visszavonását, így ha nem sikerül a két nagy pártnak megegyeznie, könnyen előfordulhat az is, hogy a fideszes javaslat ellenzéki többséggel megy át az Országgyűlésen.

A napi standolási kötelezettség ellen a kereskedők és a vendéglátósok azért tiltakoznak, mert szerintük az új rendelkezés jelentős adminisztrációs terhet, és ennek következtében többletköltséget ró a vállalkozókra. 2004-ben már volt egy hasonló rendelkezés, de az akkor másfél hónap alatt megbukott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!