Hírek

2009.02.17. 08:45

Megválasztották a Költségvetési Tanács tagjait

Nagy többséggel, ellenszavazat nélkül választotta meg az Országgyűlés hétfőn a Költségvetési Tanács elnökét és tagjait.

mti

Kopits Györgyöt, a Költségvetési Tanács elnökét 360 igen szavazattal, egy tartózkodással fogadta el a Ház. Obláth Gábort 359 igen szavazattal, egy tartózkodással fogadták el a képviselők, Török Ádám pedig 361 igen szavazattal, egy  tartózkodás mellett kapott bizalmat. Mindhárom esetben Géczi József Alajos szocialista képviselő  tartózkodott a szavazásnál. A szavazás után a Költségvetési Tanács tagjai letették az esküt.

Kopits György és Obláth Gábor a hétfői nappal lemondtak az MNB Monetáris Tanácsában betöltött tagságukról, ezzel szüntetve meg az összeférhetetlenséget - jelentette be az elnöklő Lezsák Sándor (Fidesz). A költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot a takarékos állami gazdálkodásról szóló, tavaly novemberben elfogadott törvény hozta létre. A jogszabály szerint a tanács tagjait az Országgyűlés választja kilencéves időtartamra, egy-egy tagját a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, illetve a Magyar Nemzeti Bank elnöke jelöli.

A Költségvetési Tanács tagjai közül a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti a tanácsot, illetve a tanács titkárságát. A tanács  feladata, hogy makrogazdasági előrejelzéseket, a költségvetési adatokra vonatkozó technikai kivetítéseket, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlásokat, becsléseket készítsen mind a benyújtást követően, mind a zárószavazást megelőzően a költségvetési és pótköltségvetési törvényjavaslatokról, valamint minden olyan törvényjavaslatról, amelynek hatása lehet a büdzsére.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának múlt csütörtöki ülésén az új testület elnöki posztjára jelölt Kopits György, illetve a tanács tagjainak jelölt Török Ádám és Oblath Gábor is egyhangú támogatást kapott. Kopits György a bizottság előtt kijelentette: tekintettel a kiélezett finanszírozási helyzetre, a megoldás kulcsa a fiskális politika hitelességének helyreállítása. "Túl a rövid távú  költségvetési kiigazításon és az azt szolgáló intézkedéseken,  szükség van egy kiszámítható döntéshozatali keretre, amely költségvetési fegyelemre ösztönzi a mindenkori kormányzatot" -  mondta Kopits György.

Kóka János (SZDSZ) úgy ítélte meg: szerencsés lenne, ha a Költségvetési Tanács és az annak munkáját megalapozó titkárság már az első negyedévben elkezdhetné munkáját. Kopits György erre úgy  válaszolt: ha tekintélyes szakembereket akarnak a tanács titkárságába felvenni, és az intézmény munkáját megfelelő szakmai felkészültséggel akarják elindítani, akkor reálisan csak nyár  közepén lehet megkezdeni a tanács tényleges tevékenységét.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!