Hírek

2009.02.14. 18:50

Kinek adjam az 1 százalékomat?

Olvasónk az egyik budapesti gyermekkórháznak akarta juttatni személyi jövedelemadója egy százalékát. Az adóhivatal azonban nem fogadja el a felajánlást.

Rados Virág

Személyi jövedelemadónk egy százalékát elvileg bármely civil szervezetnek, alapítványnak felajánlhatjuk. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Az egyik feltétel az, hogy a szervezet be legyen jegyezve. A másik, hogy legalább három éve ott legyen a listán, amely azokat ismerteti, akiknek az egy százalékot felajánlhatjuk.

Ha ezek a feltételek megvannak, az adóhivatal nem utasíthatja vissza a felajánlást. Lehetséges, hogy azért tették ezt, mert a hölgy által megjelölt kórház, illetve alapítványa nem szerepelt a fenti szervezetek között.

Az alapítványnak, szervezetnek valóban kérvényt kell benyújtania a fővárosi vagy körzeti bíróságon – erősítette meg Kovács Ilona könyvelő. (A bíróság gyakorolja a felügyeletüket.) Csak így kerülhet fel az említett listára, és így lesz belőle úgynevezett kiemelt szervezet. Szakértőnk például a Szent László Kórház intenzív osztályának ajánlja fel az egy százalékot.

A választásban segítségünkre lehet az interneten az adóhivatal weboldala, az apeh.hu. Ezen közzéteszik az érintett szervezeteket, adószámmal együtt. Ha a kedves olvasó nem találja meg itt az általa választott kórházat, nincs mit tenni. Ne háborogjon tehát, hogy ő csak a jegyzéken szereplőknek juttathatja a pénzt. A kedvezményezett intézmény talán nem vette a fáradságot, hogy feliratkozzon a listára.

A másik ok lehet, hogy a felajánló személy jövedelme minimálbér. Ebben az esetben a felajánlás annyira apró csepp a tengerben, hogy nem is érdemes megtenni. Beolvad az államkasszába az adó 99 százalékával együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!