Hírek

2009.02.02. 17:48

Kegyelmet a hiteleseknek!

Még több segítséget vár a kormány a bankoktól a forint drámai gyengüléséből eredő hitelbedőlések kapcsán. Az elmúlt hetekben-hónapokban már számos javaslat felröppent az adósok megnövekedett terheinek az enyhítésére.

Europress

„Több segítséget várunk a bankoktól” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc tegnapi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint a pénzintézetek túlságosan széles körben élnek az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségével.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Még több segítséget vár a kormány a bankoktól
[/caption]

Pedig a devizahiteleseknek most nagy szükségük lenne a pénzintézetek szolidaritására, a forint zuhanása miatt ugyanis adósok tömege került nehéz helyzetbe. Azok az ügyfelek például, akik tavaly nyáron adósodtak el svájci frankban, az árfolyamváltozás miatt ma már havonta húsz-harminc százalékkal fizetnek többet bankjuknak. A megnövekedett terheket ugyan senki nem tudja levenni a vállukról, közvetett vagy közvetlen enyhítésükre azonban több javaslat is elhangzott az elmúlt hetekben-hónapokban. Igaz, ezek közül eddig csupán egyet ültettek át a gyakorlatba.

Csődöt jelenthetnének az adósok
Az igazságügyi tárca elképzelései szerint a cégek mellett az eladósodott magánszemélyek is jelenthetnének csődöt. A tervek szerint ha az adós rendszeres jövedelemmel rendelkezik, és megfelel bizonyos szigorú követelményeknek, akkor az erre jogosult hatóság olyan eljárást nyithat, amelyben felállítanak számára egy adósságrendezési programot. Ebben szerepelhet az adósság átütemezése, részletfizetés biztosítása, de előírhatják akár a személyi vagyon egy részének értékesítését is. Ha az adós betartja a rárótt kötelezettségeket, akkor három-öt év után az eljárást indító hatóság elengedheti a fennmaradt tartozást. A javaslaton dolgozik a tárca.

Tilos lenne az egyoldalú szigorítás
Jelentősen korlátozná a pénzügyi intézmények egyoldalú kamat- és hiteldíj-emelési gyakorlatát egy a parlament előtt fekvő törvényjavaslat. Ez előírná, hogy a bankok csak akkor változtathatnának az ügyfél számára kedvezőtlenül a kamaton vagy díjon, ha ezt a szerződés lehetővé teszi. Ráadásul módosítás esetén az ügyfél ingyenesen felmondhatná a szerződést.

Kedvezményes előtörlesztés
Tavaly ősszel a Pénzügyminisztérium és a pénzintézetek egy olyan – nem kötelező jellegű – megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a bankok kedvezményt nyújthatnak a devizaadósoknak, ha azok az előtörlesztés mellett döntenek. A bankok amúgy ugyanis aranyárban mérik a hitel egy összegben való visszafizetését: a költség egy tízmillió forintos devizakölcsön esetében akár a 200-250 ezer forintot is elérheti. Az őszi megállapodás értelmében a bankok ugyan valóban rugalmasabban kezelték az előtörlesztés költségeit – egyes pénzintézetek január végéig teljes mértékben elengedték az ügylet díját –, az ügyfelek lelkesedése azonban alulmúlta a várakozásokat. Amin persze nincs mit csodálkozni, hiszen a jelenlegi gyenge forint mellett nagyot bukott az, aki valóban élt a lehetőséggel.

Újabb milliárdok válságkezelésre
A mai naptól tízmilliárd forintra pályázhatnak a válság sújtotta vállalkozások – közölte Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. A térségi válságkezelési alapokból elkülönített összegből többek közt a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatásokat, valamint továbbképzéseket lehet majd finanszírozni. Szűcs Erika tegnap azt is bejelentette, hogy az idén mintegy 36 milliárd forintot fordítanak munkahelymegőrzésre, az összegből közel százezer állást lehet megmenteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!