Hírek

2009.02.01. 17:25

Herényi: jó tárgyalási alap a kormányfő javaslata

Az MDF jó tárgyalási alapnak tartja a miniszterelnök vasárnap tett közjogi javaslatait - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője vasárnap a távirati irodának.

mti

Herényi Károly úgy fogalmazott: ami tudható erről a bejelentésről, az tárgyalási alapnak tekinthető. A miniszterelnök vasárnap azt javasolta, hogy 386 helyett 199 fős legyen a parlament, a parlamenti képviselők tiszteletdíját  rögzítsék a mindenkori átlagbér háromszorosában, szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma. A kormány javaslata szerint a 199 parlamenti képviselőből 176-ot  listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a  mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján. A választás egyfordulós, arányos és olcsóbb lesz.

Herényi Károly megjegyezte: az MDF szintén a listás választást preferálja már jó ideje, de az MDF országos listát szeretne, és nem területit.Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a következő napokban ötpárti  megbeszéléseket kezdeményez, az MDF frakcióvezetője azt mondta: az  MDF részt venne egy ilyen egyeztetésen. Hozzátette: most is vannak ötpárti egyeztetések ebben az ügyben, de elakadtak.

Herényi Károly szerint a mostani politikai klíma nem biztos,  hogy kedvez a 2/3-os törvények elfogadásához. Mint mondta, ha eddig nem sikerült a 2/3-ot összehozni, akkor miért sikerülne most, amikor ráadásul kisebbségben van a kormány.

mti Herényi Károly -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!