Hírek

2009.02.09. 17:37

Gyurcsány és a vékony jég

"Vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk" - fogalmazott a kormányfő a roma-magyar együttélésről Budapesten.

BAMA

A veszprémi kézilabdázók elleni vasárnapi halálos kimenetelű támadás kapcsán Gyurcsány Ferenc az igazságügyi és rendészeti minisztériumban egy megbeszélést követően újságírói kérdésre kifejtette: nem lehet nem érzékelni, hogy türelmetlenség, csalódás, rossz érzés, feszültség üti fel a fejét az országban, és a vita arról szól, hogyan tudnak együtt élni az országban romák és nem romák.

"Az elkövető vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját" - fogalmazott blogjában a miniszterelnök.
   
Sem jó fogalmak, sem jó válaszlépések nincsenek, és szinte mindenki szenved ettől - mondta a kormányfő az újságíróknak.
   
Veszélyes, ha a szenvedély és a gyűlölet társadalmi reakcióvá válik - mondta Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy az egyik napilap mai számában a veszprémi gyilkosság elkövetőit "állatoknak" nevezte a publicista.
   
A régi módon nem lehet beszélni, mert sokan úgy érzik, az a probléma szőnyeg alá söprése, új módon pedig még nem tudunk beszélni a kérdésről - tette hozzá.
   
Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet nem foglalkozni azzal, hogy Magyarországon az emberek számára attól, hogy romák az elkövetők, megváltozik a reakció, de "vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk".
   
A feltételezett elkövetők származása nem lehet sem ürügy, sem mentség vagy kifogás arra, hogy elnyerjék méltó büntetésüket. A kisebbséget azért kell védeni, mert nyelvében, identitásában védelemre szorul - tette hozzá a miniszterelnök.
   
Draskovics Tibor ennek kapcsán újságíróknak azt hangsúlyozta: a bűn megítélésében nem lehet szerepe az elkövető származásának.

A bűnüldözés viszont kizárólag rendőri feladata. Ezért jelent meg a készenléti rendőrség azokon a településeken, ahol megjelentek bizonyos csoportok, amelyek úgy gondolták, hogy az elkövetők ott lehetnek, de a rendőri jelenlétnek köszönhetően nem történt atrocitás.

Draskovics Tibor megköszönte a magyar rendőrségnek a gyors, határozott, eredményes nyomozást. Mint mondta: példaértékű, hogy ilyen gyorsan azonosították az elkövetőket, és ennek alapján közülük kettőt már el is fogtak az osztrák hatóságok.

A magyar miniszter telefonon mondott köszönetet osztrák kollégájának az osztrák rendőrség gyors, segítőkész magatartásáért.

Draskovics Tibor elmondta: több rendőr lesz azokon a településeken, ahol ezt a közbiztonság indokolja, így többek között Hajdú-Bihar megyében, és több lesz az igazoltatás, rendőri intézkedés, és kevesebb szabályszegés marad következmények nélkül.
 
A rendőri túlórák kifizetéséhez szükséges többletköltség fedezete a vasárnapi kormányülés nyomán biztosított - tette hozzá a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!