Hírek

2009.02.02. 17:49

Elégedetlenek a bankokkal az európai fogyasztók

Az ajánlatok átláthatatlanságát, a zavaros feltételeket kifogásolják a leginkább az ügyfelek

N. M.

Bankok, energiaszolgáltatás és tömegközlekedés – ezzel a három szolgáltatási területtel van a legtöbb problémájuk az európai fogyasztóknak. Az Európai Bizottság által tegnap közzétett jelentés öt fogyasztói szempont – árak, szolgáltatóváltás, elégedettség, panaszok és biztonság – figyelembevételével vizsgált meg több mint húsz ágazatot az áruk és szolgáltatások terén. Górcső alá vették többek között az élelmiszerek piacát, a ruházati kiskereskedelmet, a pénzügyi, valamint az energia- és telekommunikációs szolgáltatásokat.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a fogyasztóknak továbbra is több a gondjuk a szolgáltatásokkal, mint az árukkal. Különösen elégedetlenek voltak a városi és a városon kívüli tömegközlekedéssel, az energia-, a vezetékestelefon-, a postai, valamint a banki szolgáltatásokkal.

A felmérés szerint a banki ügyleteknél a fogyasztóknak a legtöbb problémájuk az ajánlatok átláthatóságával van, de zavaros a számukra az is, hogy miként, milyen feltételekkel válthatnak szolgáltatót. Tízből csupán alig több mint hat európai polgár elégedett a banki szolgáltatásokkal. A jelentés azt is megoldandó problémaként emelte ki a bankokkal kapcsolatban, hogy óriásiak a különbségek az egyes tagállamokban a szolgáltatások díjai között.

Még több gondjuk van az uniós polgároknak az energiaszolgáltatójukkal: kevesebb mint hatvan százalékuk elégedett velük. Legtöbbször az áremelésekre panaszkodtak; kétharmaduk jelezte, hogy a múlt évben emelkedtek a díjak.

A fogyasztók a városi vagy városon kívüli tömegközlekedéssel voltak a legelégedetlenebbek, kevesebb mint a felük számolt be jó tapasztalatokról. Mindenekelőtt a szolgáltatások magas árszintjét kifogásolták, de szerintük gyakran a jegyvásárlás sem zökkenőmentes, emellett úgy vélik, hogy a közlekedési társaságok nem figyelnek eléggé az igényeikre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!