Hírek

2009.02.23. 09:24

Egész nap havazásra kell készülnünk

Megszakításokkal egész napos havazásra kell számítani hétfőn, az ország nyugati részén legalább tizenöt, keleten mintegy hét centiméter hó hullhat - mondta Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

mti

A fővárosban rendben elindult a tömegközlekedés, a közterület-fenntartó hetven munkagéppel takarítja a fő közlekedési útvonalakat. Az éjszaka megkezdődött havazás a nap folyamán fokozatosan vonul majd kelet felé. A meleg front kelet felé húzódása után az esti órákban egy hidegfront érkezik, amely újabb, de nem ennyire intenzív havazást hoz, akkor már inkább csak hózáporokra kell számítani - mondta Tóth Katalin.

A nyugati országrészben legalább tizenöt, keleten hét centiméter hóra kell készülni, Budapesten 4-5 centiméterre számítanak a meteorológusok - tette hozzá. Erős széllökések nem várhatók, így valószínűleg hótorlaszok sem alakulnak majd ki az utakon - mondta a meteorológus.

Az Útinform ügyeletese, Kemenesi Judit elmondta: elzárt település egyelőre nincs az országban. A Kisalföldön és a Bakonyban okoz a legtöbb gondot a hó, itt a főutak is havasak, latyakosak. Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Heves megyében vékony rétegben latyakos vagy a kiszórt sótól nedves a burkolat. Reggel nyolc órára pedig Borsodban is "elkezdett fehéredni" az úthálózat. Az alsóbbrendű utakat mindenhol hó borítja - fűzte hozzá.

Az autópályákon nincsenek komolyabb problémák, általában sónedves, néhány helyen latyakos a burkolat. A lehajtókban azonban fokozott figyelemmel kell haladni, hiszen ezeken a helyeken még nem sikerült mindenhol megtisztítani az utat - mondta. Nagyobb baleseteket a reggeli órákban nem jelentettek az utakról, csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkeztek hírek - fűzte hozzá.

A fődiszpécser rámutatott, hogy az Ausztriába tartók csak téli gumival induljanak útnak, hiszen e nélkül az osztrák hatóságok visszafordíthatják az autósokat, a hófödte hegyi utakon pedig a hólánc használatát is ellenőrizhetik.

A Fővinform ügyeletese, Vizelyi Márta kiemelte: Budapest főútjai vizesek, helyenként latyakosak, de járhatóak, a mellékutak havasak csúszósak. Nagyobb balesetekről a reggeli órákban nem érkezett jelentés - tette hozzá. A közterület-fenntartó tájékoztatása szerint hetven munkagépük dolgozik a fő közlekedési utak megtisztításán. Az FKF arra kéri a háztulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól - tette hozzá Horváth László helyettes szóvivő.

A BKV fődiszpécsere arról tájékoztatott, hogy a tömegközlekedés rendben elindult hétfőn hajnalban, a kora reggeli órákban nem okozott fennakadást a hóesés. Ferihegyen csak kisebb, öt-tíz perces késésekre kell számítani, a havazás nem okozott eddig fennakadást a repülőtér működésében. A minimális késéseket az okozza, hogy jelenleg csak az egyik kifutópályát tudják használni a karbantartási munkálatok miatt - mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!