Hírek

2009.02.05. 07:38

Csődre játszanak a vállalkozások

Minden tizenötödik építőipari cég tönkremehet az idén. Az ágazatra nézve nemcsak a válság jelent nagy veszélyt, de a rengeteg csaló is.

Europress

A pénzügyi válság elmélyülése, vagyis tavaly ősz óta 4-ről 5 százalékosra nőtt az építőiparban a felszámolási ráta, de ez az arány az év során akár 6-7 százalékosra is emelkedhet – figyelmeztetett Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a társaság tájékoztatóján.

Az építőipar, amelyben jelenleg 66,8 ezer vállalkozás működik, nagy likviditásigénye és bonyolult alvállalkozói struktúrái miatt régóta veszélyeztetett ágazatnak számít, amelyben ha egy-egy cég fizetésképtelenné válik, dominószerűen dőlhetnek be a neki hitelező vállalkozások. Tetézi a bajt, hogy az ágazat úgynevezett „fizetésimorál-indexe” is elmarad az országos átlagtól. Ez a mutató a nem fizető cégek hitelezői által kezdeményezett felszámolásokat veti össze a társaságok saját tulajdonosai által kérvényezett végelszámolásokkal. Ez utóbbi a megszűnő projektcégek miatt gyakori, ennek ellenére az építőiparban egy végelszámolásra még így is átlagosan két felszámolás jut, vagyis háromból két vállalat úgy szűnik meg, hogy kifizetetlen adósságokat hagy maga után. (Országosan az összes ágazatban átlagosan másfél felszámolás jut egy végelszámolásra.)

A legkritikusabb szakágazat az építőiparon belül az építés-kivitelezés, amelyben tavaly már az 5 százalékot is meghaladta a felszámolások aránya. Ezek a cégek pedig kifizetetlen számláikkal a nagykereskedőket és az építőipar többi szegmensét is magukkal rántják. „Amíg a kivitelezésnél nincs javulás, a többi építőipari ágazatban sem lehet erre számítani”– mondja Csorbai Hajnalka.

Hátráltatja azonban a folyamatot, hogy az építőipari vállalatok tulajdonosai az elmúlt években többféle lelépési technikát fejlesztettek ki, amelyek segítségével megúszhatták számláik rendezését. A jól ismert trükkök között van a cég nevének és székhelyének megváltoztatása, vagy eladása egy hajléktalannak, akin hiába követelik a hitelezők a pénzüket.

Az egykori cégtulajdonosok pedig akár egy óra alatt alapíthatnak másik társaságot, amelyben ott folytatják az adósságok felhalmozását, ahol korábban abbahagyták. Az építőipar első számú átváltozó művészének például az Opten adatai szerint eddig 169 különböző vállalkozásban volt érdekeltsége, amelyek közül 88-at számoltak föl vagy áll jelenleg is felszámolás alatt. Az ezüstérmes kaméleonnak 68-ból 26, a bronzérmesnek 43-ból 20 cége ellen rendeltek el felszámolási eljárást, de akadt olyan üzletember is, akinek minden egyes eddig alapított társaságához kirendelték a felszámolót.

Nem kell a budapesti lakás a külföldieknek

Mindössze ötszáz lakást vettek tavaly Budapesten külföldiek – derül ki a statisztikákból. A gyenge kereslet haszonélvezői azok a magyarok lehetnek, akik a válság ellenére is új lakás vásárlását tervezik. Korábban a jellemzően ír, angol, svájci, spanyol, német és osztrák vásárlók évi 3 ezer-5 ezer lakást is megvettek a fővárosban.

A legkritikusabb szakágazat az építőiparon belül az építés-kivitelezés, amelyben tavaly már az 5 százalékot is meghaladta a felszámolások aránya. Építőipar -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!