Hírek

2009.01.29. 11:03

Szja-t és tb-járulékot csökkentene Gyurcsány

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben csütörtökön. Idén 2,5-3 százalék között fog csökkeni Magyarország nemzeti jövedelme, a költségvetés bevétele is csökken, nő a büdzsére nehezedő nyomás – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a kormány tompítani tudja a világválság hatásait, de sérülni fognak az érdekek és a lehetőségek.

BAMA

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Bruttósítaná és megadóztatná a családi pótlékot. FOTÓ: AFP
[/caption]Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország gondjainak kétharmadát okozzák a világban zajló történések, a kisebbik hányad annak a következménye, hogy az elmúlt évtizedben belpolitikai háborúskodás, gyűlölködés, a politika nyelvének, magatartásának eróziója volt jellemző. Háború helyett békére, illúziók helyett tisztességes, határozott reformpolitikára, a politikai rendszer működésének átalakítására van szükség – mondta Gyurcsány. E három mellett negyedik feladat a válság rövid távú kezelése. E feladatok teljesítésével lehet Magyarország a régió megbecsült, sikeres országa.

A magyar gazdaság teljesítménye idén várhatóan 2,5-3 százalékkal csökken, miközben az Európai Unió is recesszióban van. A világgazdasági válság nyomán gyengülnek a devizák, ez jellemző az angol fontra vagy a zlotyra is, ami 40 százalékkal értékelődött le, a forint pedig 10-15 százalékkal a korábbi 255-260 forintos euróárfolyamról – így Gyurcsány, aki szerint be kell fejezni az elmúlt tíz év politikai háborúját.

Az illúziókeltés helyett reális célokat kell kitűzni, és át kell alakítani az igazgatási rendszert. Jelentősen és határozottan kell csökkenteni a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg el kell törölni a vállalkozások, magánszemélyek különadóját. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben – közölte a miniszterelnök. Ehhez jelentősen szűkíteni kell az adórendszerben meglévő mentességeket és kedvezményeket, mérsékelten kell növelni az áfát, illetve létre kell hozni az egységes vagyonadót.

A kormány az adórendszerrel szinkronban átalakítaná a szociális és jóléti támogatások rendszerét: például bruttósítaná és megadóztatná a családi pótlékot. Azt javasolja, hogy a nyugdíj kivételével növeljék meg és bruttósítsák azokat a szociális és jóléti támogatásokat, amelyeket ma mindenkinek alanyi jogon ad a kormány. Ezt követően vonják be azokat az adórendszerbe, de úgy, hogy az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők számára ez ne jelentsen veszteséget.

Vissza nem térítendő támogatás a vállalkozásoknak

Könnyített feltételekkel – akár 50 millió forintig – vissza nem térítendő támogatást nyújt a vállalkozásoknak a válságra való tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Az NFÜ január végén 20 milliárd forintos kerettel meghirdeti az első, a válság körülményeihez igazodó európai uniós pályázatokat, a mikro- és kisvállalkozások mellett középvállalkozásoknak is. Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az EU-s pályázatok nyomán 2009-2010-ben összesen kétezer milliárd forint értékű megrendeléshez juthat az építőipar.

Gyurcsány hangsúlyozta: a rendszert úgy kell átalakítani, hogy azok kapjanak többet, akiknek ez jobban szükséges, legyen célzottabb a szociális rendszer, s ne kezelje azonosan az alacsonyabb és magasabb jövedelműeket. A jóléti rendszer más területein is hasonló logikájú változások szükségesek, de erről a miniszterelnök nem mondott részleteket.

Gazdasági hanyatlás, magas államadóság – ez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tevékenységének mérlege – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Ezt a gyenge országot döntötte le a legjobban a világgazdasági válság a kelet-európai országok közül. „Ön ezért biztosan felelős – mondta Gyurcsány Ferencnek a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a kormányfő nem egy sikeres miniszterelnök, eddigi lépései nem voltak jók. „Ön Ágnes asszonyként mossa a patakban a véres ruhát az őszödi beszéd után, de mindig önön marad a hazugság vádja, mert ön hazudott” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki közölte: a Fidesz tudja, hogy összefogásra van szükség, de nem Gyurcsány Ferenccel, hanem a választópolgárokkal kell összefogni. Navracsics a választópolgárokkal való szembenézésre szólította fel a miniszterelnököt.

„Magyarországnak új kezdetre van szükségre. Az az igazság, hogy tudjuk, hogy összefogásra van szükség, de, sajnos, választani kell, hogy önnel fogjunk össze vagy a magyar választópolgárokkal. És akkor én azt mondom, hogy a magyar választópolgárokkal kell  összefogni, miniszterelnök úr” – mondta a frakcióvezető, akinek szavait nagy tapssal fogadták a fideszes és KDNP-s képviselők. Hozzátette: megérti, hogy a miniszterelnök fél a választásoktól,  de szerinte Gyurcsány Ferencnek mégiscsak a választópolgárok szemébe kellene néznie, és el kellene számolnia az elmúlt négy, lassan öt évvel.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy kössenek megállapodást a parlamenti politikai erők – mondta Fodor Gábor, a párt elnöke. A megállapodás a Fidesztől azt kívánja, hogy hagyjon fel az előre hozott választást szorgalmazó politikájával, az MSZP-től pedig azt, hogy lépjen végre a cselekvés útjára. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ-nek is önkritikusnak kell lennie. Fodor azt mondta: a pártoknak meg kell állapodniuk az euró bevezetésének dátumáról, ki kell dolgozniuk a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmat erősítő jogszabályokat és a szociálpolitika, a közigazgatás és a közterherviselés kérdéseinek közös csomagját. „Nem kívánom bűnbakká tenni a miniszterelnököt, ahogy nem kívánom diabolizálni a Fideszt sem, mert az ez út nem vezet sehova” – fogalmazott Fodor.

A fideszes Varga Mihály szégyennek nevezte, hogy a miniszterelnök csak ennyit tudott mondani a rendkívüli parlamenti ülésen a gazdasági válságról. Az ellenzéki politikus szerint sürgős és mély változásokra van szükség, nem kellene megvárni, míg Magyarország összedől.

Varga szerint a miniszterelnök beszédéből megtudták, hogy válság van, és a folyamatok nem úgy alakulnak, ahogy a kormány tervezte, valamint azt is, hogy a kormány valamilyen előterjesztéssel készül, de ezt csak egy-másfél hónap múlva ismerhetik meg a parlamenti képviselők. „Ez maximális csalódás, de nyugodtan mondhatom azt is, hogy szégyen. Szégyen, ha egy ország miniszterelnöke ennyit tud mondani a parlament rendkívüli ülésén” – fogalmazott.

Úgy vélte: a miniszterelnök olyan játékot folytat Magyarországgal, amit Jenga néven ismernek. „Ön egymás után húzza ki ebből a toronyból, amit Magyarországnak nevezünk, a különböző játékkockákat, és ma nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ez a torony, amit Magyarországnak hívnak, összedőljön. Nem kellene megvárni, amíg valóban összedől” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!