Hírek

2009.01.14. 15:10

Szent háborúra hív Oszama bin Laden

Izrael elleni szent háborúra szólította fel a muzulmánokat a gázai övezeti offenzíva miatt Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feje, legújabb hangfelvételében.

Metropol - MTI

Bin Laden elítélte az arab kormányokat, amiért meggátolják népüket abban, hogy tehessen Palesztina felszabadításáért – idézi a Metropol a távirati irodát. A „Dzsihádot hirdetek a Gáza elleni agresszió megállítására” című hangfelvétel azon az iszlamista honlapon jelent meg, amely rendszeresen közzéteszi az al-Kaida üzeneteit. A felvétel valódiságát független forrásból még nem lehetett megerősíteni. A hang azonban hasonlít arra, amely bin Laden korábbi üzeneteiben hallható.
„Isten türelmet adott nekünk, hogy újabb hét évig, majd hét meg hét évig folytassuk a dzsihád útját. A kérdés az, folytathatja-e Amerika velünk a háborút az elkövetkezendő évtizedekben? A beszámolók és a bizonyítékok mást sugallnak” - mondta 22 perces üzenetében.

A szaúd-arábiai születésű milliomos szerint a globális pénzügyi válság rávilágított arra, hogy az Egyesült Államoknak egyre kisebb a befolyása a világ dolgaira, ez viszont szövetségesét, Izraelt is gyengíteni fogja. Hozzátette: az al-Kaida hadjáratának köszönhető, hogy az Egyesült Államok kezdi elveszíteni domináns szerepét a világban. Bin Laden legutóbb májusban jelentkezett hangüzenettel, akkor a Gázai övezet izraeli blokádjának megtörésére szólította fel a muzulmánokat. Az al-Kaida feje az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az izraeli-palesztin konfliktusra, és a szerdai hangfelvételt - bin Laden képmása mellett - a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik szent helyét ábrázoló képpel illusztrálták.

Izrael 19 napja indított offenzívát a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom ellen. Palesztin források szerint a harcokban 971 palesztin meghalt, és mintegy 4 ezer 400 megsebesült. Az áldozatok magas száma nagy felháborodást keltett az arab és muzulmán világban. Az izraeli oldal vesztesége 13 halott, köztük négy polgári személy, akik Gázából kilőtt rakétáknak estek áldozatul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!