Hírek

2009.01.21. 18:29

Obama munkához látott

Máris megszűntette elődje néhány határozatát első hivatali napján Barack Obama. A kedden beiktatott amerikai elnök Afganisztánról és Irakról is tárgyalt.

Ambrus Vilmos

Jól értesült külföldi tudósítók szerint Barack Obama gazdasági és katonai kérdésekkel foglalkozott első munkanapján. Úgy tudni, a magas rangú katonai vezetőket arra kéri: tervezzék meg az amerikai csapatok kivonását Irakból a következő 16 hónap alatt. Az új elnök tájékoztatást kap az afganisztáni és az iraki helyzetről a két országban tartózkodó amerikai csapatok parancsnokától. Obama egyébként nem sokkal beiktatása után hatályon kívül helyezte elődje, George W. Bush több intézkedését.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Obama nem sokkal beiktatása után hatályon kívül helyezte elődje, George W. Bush több intézkedését.
[/caption]

Hozzákezdett a Guantanamón működő fogolytábor felszámolásához, ahogy azt a választási kampányban is megígérte. Egy másik intézkedésével Obama felfüggesztette Bush azon határozatát, amely szerint a nemzeti parkokban engedélyezték volna a ruha alatti fegyverviselést. Hatályon kívül helyezte azt a Bush-rendeletet is, ami alapján megfoszthatták volna az egészségügyi intézményeket szövetségi pénzügyi források igénybe vételétől, ha hátrányosan megkülönböztetnek olyan orvosokat és nővéreket, akik nem hajlandóak művi terhességmegszakítást végezni, vagy pácienseiknek vallási meggyőződésből nem adnak fogamzásgátló szereket. Mindezek azt jelzik, a demokrata párti Obama hivatalos formában megkérdőjelezi republikánus párti elődjének politikáját.

Elnök a bálban és a csúcson

Az új elnök beiktatási ebédjén kagyló, kacsamell, fácánsült és almapiskóta volt a menü. Obama beiktatása után éjjel egy óráig bálozott. Michelle Obama, az új first lady elefántcsontszínű műselyem ruhát viselt a bálban. Különleges ajándékkal kedveskedett az elnöknek egy kis ország. A Karib-tengerben fekvő Antigua, legmagasabb, 396 méteres hegyét Mount Obama névre kereszteli át.

Az új amerikai elnököt általában üdvözölték a világ vezető politikusai. Gordon Brown brit miniszterelnök szerint Obama azzal a szándékkal lép hivatalba, hogy megoldja a világ problémáit. Európa és az Egyesült Államok közötti transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Különösen nagy a várakozás Obama politikája irán a Közel-Keleten. Az új elnök nyilván ezért is hívta fel telefonon Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és azt ígérte neki, hogy munkálkodni fog a tartós közel-keleti béke érdekében. Obamának nemcsak a nemzetközi politikai helyzet miatt lesz nehéz dolga. Amerikai lapok arról írnak, hogy az ország tisztában van a súlyos belső gondokkal. Ennek ellenére az amerikaiak bíznak az új elnökben. Érdekes és sokatmondó, ahogy a Kínában megszakították az Obama beiktatásáról szóló televíziós közvetítést. A beiktatási beszédet élőben közvetítették addig a pontig, amíg Barack Obama arról nem kezdett beszélni, hogy az előző nemzedékek hogyan szálltak szembe a kommunizmussal és fasizmussal. A televízió bemondója ekkor a stúdióval kapcsolatban lévő elemzőt szólította, miközben a kínai szinkrontolmáccsal közvetített beszédet nem lehetett hallani.

Obama nem sokkal beiktatása után hatályon kívül helyezte elődje, George W. Bush több intézkedését. Obama, Bush -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!