Hírek

2009.01.02. 15:46

Nálunk forgatják a lágerszerelem történetét

Magyarországon forgatják jövő tavasszal azt a játékfilmet, amely egy holokauszt-túlélő önéletrajzi ihletésű regényéből készül.

R.V.

A 25 millió dolláros filmprojektet finanszírozó Atlantic Overseas Pictures elnöke ugyanis nem törődik azzal, amiért a Penguin kiadói csoporthoz tartozó Berkeley Books alig egy hónappal a könyv megjelenése előtt leállította a kiadási munkát.

A Miamiban élő, 79 éves, lengyel származású Herman Rosenblat Angel at the Fence (Angyal a szögesdrótkerítésnél) című művében a szerző és felesége a buchenwaldi koncentrációs tábornál ismerkedett meg tizenévesen. A későbbi férj rab, a feleség pedig egy környékbeli, magát kereszténynek álcázó zsidó család sarja. Hónapokig tart a kapcsolat. A lány ételt is visz a fiúnak, akit aztán áthelyeznek egy másik táborba. A háború után New Yorkban újra találkoznak és összeházasodnak. Rosenblat utóbb bevallotta, hogy a megismerkedés történetét ő találta ki. A könyvkiadó most visszaköveteli a honoráriumot.

A filmkészítő ellenben valószínűleg azon sikeres művek logikája mentén gondolkodik, amelyek szintén a Vészkorszakról szólnak, ugyanakkor tele vannak fikciós elemekkel (ilyen a Schindler listája, Az élet szép vagy A zongorista). „Egy holokauszt-túlélő szavában nem kételkedik az ember” – mondta a fimgyár elnöke, Harris Solomon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!