Hírek

2009.01.29. 13:23

Molnár az energetikáról, Gyenesei az önkormányzatokról beszélt

Az energetikai szektor és a közlekedési ágazat kulcsfontosságú lehet a válságkezelés, a munkahelyteremtés szempontjából – mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtökön az Országgyűlés rendkívüli ülésén. Gyenesei István önkormányzati miniszter szavai szerint pedig a jelenlegi helyzetben még mindig a költségvetési támogatás az önkormányzatok legkiszámíthatóbb háttere.

mti

Molnár Csaba azt mondta: a válság nem hagyja érintetlenül a gazdaság egyetlen területét sem, érinti a termelést, a fogyasztást, a szolgáltatásokat, de a közlekedés és energetika aktív kormányzati politikával tompíthatja a negatív hatásokat. A miniszter szerint a kormány tudatában van annak, hogy a magyar családok létbiztonsága szempontjából különösen fontos az energiahordozók ára és az ellátás biztonsága. Az energiahordozók árával kapcsolatban hozzátette: 2009. január 1-jétől a villamos energia lakossági ára épp hogy csak az infláció mértékével emelkedett, gázáremelés nem volt január elsejével, a távhő versenyképessége érdekében pedig a parlament tavaly elfogadta a Robin Hood-törvényt.

Molnár azt mondta: az ellátás biztonságával kapcsolatban további feladatok is vannak. Fejleszteni kell az 500 millió köbméteres stratégiai tárolókapacitást, amely így év végéig 1,2 milliárd köbméterre nőhet. Szükséges a földgázszállítással kapcsolatos fejlesztéseket is folytatni, mert kívánatos lenne, ha Magyarország a gáz és az elektromos energia szempontjából Közép-Kelet-Európa regionális elosztóközpontja lenne. A szakminiszter szerint fel kell gyorsítani azt a folyamatot, amellyel meghosszabbítják a paksi atomerőmű reaktorainak üzemidejét.

Molnár Csaba úgy vélte: a válság negatívan fog hatni a közösségi közlekedésre is. Ugyanakkor tovább folytatódik az infrastrukturális fejlesztés: 219 kilométeren építenek autópályát, s jövő év közepéig 1100 kilométer négy- és ötszámjegyű út újul meg.

Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint a válság egyik érzékelhető hatása, hogy az önkormányzatok bevételei csökkennek, egyes hitelekhez nehezen, másokhoz pedig túl könnyen jutnak. A működés és a fejlesztés helyes arányának a megtalálása a legnagyobb kihívás ma. A politikus szerint ebben a helyzetben még mindig a költségvetési támogatás az önkormányzatok legkiszámíthatóbb háttere, de minden önkormányzatnak saját magának kell megtalálnia a legjobb alkalmazható válaszokat. A működési nehézségekkel küzdő önkormányzatok ugyanakkor idén is számíthatnak segítségre.

Gyenesei beszámolt arról is, hogy az önkormányzati rendszer megújításáról szóló teendőket „csokorba kötötték”, az egyes halasztható feladatok átütemezésére pedig külön javaslatcsomagot dolgoztak ki. Szükség van a lakástámogatási rendszer javítására is úgy, hogy emelkedjen a lakhatási támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!