Hírek

2009.01.25. 07:45

Miért nem lett Kaká manchesteri polgár?

Akad olyan angol lap, amelyik a futball halálának tartotta volna, ha Kaká, az AC Milan világsztárja elfogadja a Manchester City ajánlatát. Miután nemet mondott, most ünneplik, pedig „csak” kiderült, hogy a pénz mégsem mindenható. Amúgy ez nem is olyan kevés?

Dénes Tamás

A Manchester Cityt – nem a múltja, hanem a jelene alapján – középcsapatként emlegették Angliában. A csatornán innen még talán akként sem. A brit futballélet nem volt boldog a finoman szólva kétes hírű, thaiföldi Takszin Sinavatra felbukkanásától, a liga a maga eszközeivel megpróbálta presszionálni az ázsiai politikus-üzletembert, hogy adja el a klubot. Augusztus utolsó napján egy Abu Dzabiba való üzleti csoport körülbelül kétszázmillió fontért megvette a Cityt, nyilvánvalóan üzleti lehetőséget látva benne. Kétségtelen, hogy a Bajnokok Ligájában nem szereplő (másként: a Nagy Négyesbe nem tartozó) klubok közül ezt volt a leginkább érdemes megvenni. A City a nézőszámot tekintve Anglia hatodik legnépszerűbb csapata, az meg még megdöbbentőbb adat, hogy a bérletesek lakóhelye alapján készített felmérés szerint magában Manchester városában még a Unitednél is kedveltebb.
 
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kaká maradt a Milanban – többek közt Beckham-mel rúgni a bőrt.
FOTÓ: AFP
[/caption]Szeptemberben vált véglegessé a klub átvétele, azóta szinte megállás nélkül röpködtek a nevek a klubvezetők kívánságlistáját olvasgatva. Cristiano Ronaldo, Fernando Torres, John Terry, David Villa és Gianluigi Buffon neve forgott a leggyakrabban, aztán január elején új célpontra kezdett az angol egyesület fókuszálni: Robinho (és a keret másik két brazilja, Elano és Jo) mellé Kakát akarta megvenni. Kétségtelenül állítható: akadtak olyan pillanatok, amikor úgy festett, ennyi pénznek nem lehet ellenállni. A sajtóhírek 107 millió fontos ajánlatról és ötszázezer fontos heti fizetésről szóltak. Zinedine Zidane 2001-es madridi igazolása 46,5 millió fontba került – látható a nagyságrendi különbség. Maga Silvio Berlusconi, a Milan elnöke is azt mondta: el fogja adni játékosát, akinek a milánói fizetése dupláját ígérte a City.

Az angol klub ügyvezetője, Garry Cook állítja: birtokában van egy papír, amelyen a Milan már hozzájárult Kaká eladásához. Azt is hozzátette, hogy a tárgyalások végső menetében Kaká édesapja (átlagon felüli intelligenciájú mérnökember) semmi másra nem törekedett, csak hogy minél több pénzt alkudjon ki a fia számára. Cook összegzett is: az ügylet végül azért nem jött létre, mert a Manchester City visszatáncolt. Hogy miért, azt nem mondta meg. A pénz miatt aligha, Manszur sejknek ezek nem nagyságrendek. Októberben 3,5 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) fizetett a második legnagyobb brit bank, a Barclay 16,3 százalékos tulajdonlásáért, s egyben megmentéséért. Gyanússá teszi az ügyletet, hogy a City oldalán felbukkant Kia Joorabchian, aki még mindig nem tudta elrendezni a Man Uniteddel Carlos Tévez ügyét, de még csak azt sem hiszem, hogy ezen bukott el az üzlet.

Igazuk lehet azoknak, akik szerint a City egyelőre nem vonzó perspektíva a világklasszisoknak, ők ugyanis nehezen hiszik el, hogy egy-két éven belül be tudja magát vásárolni a klub a legszűkebb futballelitbe. Ehhez ugyanis a mostani keretet elnézve még legalább négy-öt, megközelítőleg Kaká képességeihez hasonlóval megáldott játékosra lenne szükség. A már nem is olyan ifjú, 26 éves brazil pontosan tudja: a Milannál keresett pénz is elég ahhoz, hogy az unokái is jólétben éljenek. A futballsikerek egyelőre ugyanolyan fontosak, mint a pénz. Fontos adalék: a nyáron, ha Florentino Pérez visszatér az elnöki posztra, a Real Madrid hasonló összegért ugyancsak megvenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!