Hírek

2009.01.09. 16:40

Krónikus fáradtság a gyerekkori traumáktól

A gyermekkorban átélt traumák növelhetik a felnőttkori krónikus fáradtság szindróma kialakulásának esélyét

W. A.

A gyermekkorban átélt traumák, mint például a bántalmazás, a zaklatás, egy szeretett személy elvesztése, egy súlyos betegség, vagy az elhanyagolás, hatszorosára növelhetik a felnőttkori krónikus fáradtság szindróma kialakulásának esélyét – állítja egy orvoscsoport az amerikai Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányában.

A krónikus fáradtság az orvostudomány által eddig az egyik legkevésbé ismert tünetcsoport. Kialakulása tulajdonképpen annak az eredménye, hogy a szervezet fizikailag vagy lelkileg olyan megterhelésnek volt kitéve, amelyet már nem tudott feldolgozni. Az átélt megterhelés miatt a szervezet energiatartalékai felőrlődnek, könnyebben kap el betegségeket, melyekből nehezebben gyógyul ki.

A kutatók közel húszezer felnőttből választották ki azt a 113 krónikus fáradtságban szenvedő beteget és 124 egészséges embert, akiket megvizsgáltak. Gyermekkorukról kérdezgetve kiderült, hogy akik e szindrómában szenvednek, az ő esetükben rendszerint valamilyen korai, de súlyos trauma áll az emlékek hátterében. Mindez azt is igazolja, hogy a pszichés problémák jelentős hatással vannak az egészségre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!