Hírek

2009.01.20. 16:25

Krausz Adrienne Kodállyal készül a Magyar Kultúra Napjára

A Magyar Kultúra Napján - január 22-én - Krausz Adrienne zongorakoncertjével ünnepel a Párizsi Magyar Intézet. Kodály Zoltán ifjúkori, kevéssé ismert darabjai hangzanak el Krausz Adrienne vadonatúj albumáról.

Hegedűs Rita

Bár ez az ünnep még nem piros betűs, évről-évre egyre nagyobb figyelmet szentelünk a Magyar Kultúra Napjának. 185 éve ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását, ennek emlékére ünnepeljük immár tízedik éve január 22-én a magyar kultúrát és hagyományokat.
 
A Párizsi Magyar Intézetben az ünnep alkalmából Krausz Adrienne Kodály-interpretációi csendülnek fel. A művésznő a BMC Records gondozásában megjelent legújabb albumán a mester főleg ifjúkori, zongorára íródott műveit játssza el. Az album kiváló kritikát kapott: “Krausz Adrienne játéka távol áll bármiféle zengzetes színpadiasságtól, csengő-bongó retorikától” – nyilatkozta a Nemzeti Kulturális Alap által működtetett Revizor portálon Csont András, zenekritikus.
 
Krausz Adrienne zenei tanulmányait 1990-ben fejezte be a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahol tanára volt többek között Nádor György és Kurtág György. Egy francia ösztöndíj lehetővé tette számára, hogy Yvonne Lefebvrenél, Theodor Paracsi-Vessconál, Dominique Merletnél és Rév Líviánál tökéletesítse tudását. Pályája versenygyőzelmek sorozatával indult: a békéstarhosi (1984) és senigalliai (1985) győzelmet Frankfurt (1987) és Sydney (1988) követte, majd e sorozatra a koronát a Cincinnati-ben rendezett világverseny első díjának megnyerésével tette fel.

A Párizsban élő művésznő szólistája volt többek közt a Londoni Filharmonikusoknak, a Berlini Szimfonikusoknak, a Tokiói Filharmonikus Zenekarnak, fellépett a New York-i Carnegie Halltól és Lincoln Center-től az amszterdami Concertgebouwon át Párizs vezető koncerttermeiig (Salle Gaveau, Cité de la Musique, Theatre de la Ville).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!