Hírek

2009.01.07. 09:12

Helyzetjelentés a gázfrontról

Szerda reggel 6:44 perctől egyetlen köbméter gáz sem érkezik Európába Ukrajnából. Idehaza már korlátozásokat kellett bevezetni, de felszabadították a stratégiai készleteket is.

BAMA

16.45

Sólyom javaslata

Megbeszélést javasolt a magyar és az ukrán energiaügyi miniszter között Sólyom László köztársasági elnök a Viktor Juscsenko ukrán államfőnek küldött levelében szerdán. Sólyom azt javasolta, hogy a magyar-ukrán államfői találkozó napirendjére vegyék fel az energetikai kérdéseket, és felkérte Molnár Csaba energiaügyi minisztert, hogy vegyen részt a találkozón, és folytasson megbeszélést ukrán kollégájával.

Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén elmondta: folyik Sólyom László magyar köztársasági elnök és Viktor Juscsenko ukrán elnök január 12-i magyarországi találkozójának előkészítése.

15.45

Még a Tesco is a bezáráson gondolkodik

A gázkorlátozás ugyan még nem vonatkozik minden kereskedelmi szolgáltatókra, de a korlátozási sorrend hármas kategóriájába tartozó cégek is foglalkoznak már azzal, hogy hogyan kezelhetnének egy esetlegesen rájuk is vonatkozó intézkedést. Hackl Mónika, a Tesco Magyarország szóvivője elmondta: szakembereik dolgoznak azon, hogy ha a vállalatnál is vissza kell fogni a gázfogyasztást, hogyan tudnak takarékoskodni.

Tervet készítenek arra, hogy ha szükséges, melyik kisebb áruházakat és milyen sorrendben zárjanak be átmenetileg. A Tesco Magyarországon 142 áruházat üzemeltet, ebből 89 hipermarket. Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője azt mondta, hogy áruházaik nem tudnak átállni alternatív tüzelőanyagra. Hozzátette, hogy náluk is folynak már az egyeztetések az esetleges intézkedésekről. Az Auchannak 11 áruháza van Magyarországon.

Csak néhány napig tart a válság

Londoni szakelemzők szerint Oroszországra és Ukrajnára hamarosan olyan nyomás nehezedik a felhasználók részéről, hogy néhány napnál tovább nem tarthat a jelenlegi, csaknem teljes gázszállítási stop. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott helyzetelemzése kiemeli: az évről évre visszatérő orosz-ukrán földgázviták történetében most először fordult elő, hogy szinte teljes mértékben leállt a gáztranzit.

Ebben a helyzetben az EU-nak nincs más választása, mint a közvetítés a vitában. Jóllehet a legtöbb fogyasztó ország tartaléka akár néhány hétre is elegendő lehet, a GS londoni iparági elemzői azonban az Oroszországra és Ukrajnára nehezedő európai politikai nyomás gyors növekedését várják, és azt, hogy ennek hatására a két fél visszaül a tárgyalóasztalhoz. A ház ebből kiindulva kétségesnek tartja, hogy a konfliktus a következő néhány napnál tovább elhúzódhat, mivel a helyzet rendkívül káros mindkét ország nemzetközi megítélésére, és fizetési mérlegére is, éppen olyan időszakban, amikor mindketten a globális pénzügyi válság következményeit szenvedik.

15.30

Magyarország nem zárkózik el a szerbeknek való segítségnyújtástól, ha a magyar gázellátást megnyugtatóan sikerül biztosítani, de egyelőre nincs napirenden Szerbia kisegítése. A magyar állam egyelőre nem szándékozik a komoly gondokkal küszködő Szerbia gázellátásában részt vállalni - mondta hajdúszoboszlói sajtótájékoztatóján szerdán Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Magyarország mindazonáltal nem zárkózik el a szerbeknek való segítségnyújtástól, ha a magyar gázellátást megnyugtatóan sikerül biztosítani.

15.20

Az unió megfenyegette Oroszországot

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerdán figyelmeztette Oroszországot: az Európai Unió határozottabb álláspontot fogalmaz meg az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban, amennyiben csütörtökig nem újulnak fel az orosz gázszállítások az európai országokba. A cseh kormányfő, mint az Európai Unió soros elnöke, erről szerdán Prágában beszélt újságírók előtt.

"Amennyiben holnapig (csütörtökig) nem újul fel a gázszolgáltatás, az európai elnökség és az Európai Unió részéről erősebb intervencióra lesz szükség" - mondta Topolánek újságíróknak.

A cseh miniszterelnök elmondta: a témát megvitatja a cseh kormány és az Európai Bizottság, és várható, hogy közös nyilatkozatot adnak ki.

"Az Európai Unió továbbra is megpróbálja rábírni Oroszországot és Ukrajnát, hogy egyezzenek meg, s újítsák fel az európai gázszállításokat" - közölte a találkozón Günter Verheugen, az Európai Bizottság biztosa.

Topolánek kijelentette: bízik abban, hogy továbbra is van lehetőség a megállapodásra az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között. "Ha azonban nem jön létre a megállapodás, akkor a legmagasabb politikai szintre kell emelni a vitát" - vélte a cseh kormányfő. Részleteket az Európai Unió esetleges keményebb intézkedéseiről Topolánek nem volt hajlandó elárulni. Csak annyit mondott, hogy a témát részletesen megvitatja José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Mindezek ellenére valószínűnek minősítette, hogy az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei "rendkívüli tanácskozást" tartanak.

"A jelenlegi válság sokkal komolyabb, mint 2005-ban vagy 2006-ban volt. Mindkét ország (Ukrajna és Oroszország) agresszívebb módon védelmezi érdekeit" - fejtette ki véleményét Topolánek. Hozzátette: Ha a helyzet nem változik, akkor a következő napokban a közép-európai és a balkáni országoknak, valamint Németországnak nagy gondjai lesznek.

15.00

Akár korcsolyázhatunk is a tejen

Napokon belül kisebb-nagyobb korcsolyapályák alakulhatnak ki a tehenészetek körül. Nem vízből, hanem tejből. A gázkorlátozások miatt ugyanis leállnak nagyobb tejipari feldolgozók is, nem veszik át a tejet, így akár több tízmillió liter tejtől lesznek kénytelenek így megszabadulni a tehenészetek. A Magyar Agrárkamara (MAK) azonnali intézkedést kért az agrártárcától és a kormánytól.

Ukrajna és Oroszország közötti gázvita miatt korlátozni kellett hazai ipari cégek földgáz-felhasználását is, s ezen belül több élelmiszeripari nagyüzem kénytelen leállni, vagy – ha van rá lehetősége – más energiaforrást használni. Ebbe a körbe tartozik néhány nagyobb tejipari cég is. A korlátozás szabályozásánál viszont nem vettek figyelembe egy alapvető dolgot: a tejipar szinte órára beosztott menetrend szerint, folyamatos üzemben dolgozik, s ennek megfelelően a tehenészetek is e rendszerhez igazodnak – olvasható a köztestület közleményében. Amennyiben egy nagyobb tejipari feldolgozó kénytelen leállni, akkor az oda tejet eladó, szállító tehenészetek képtelenek máshová adni a tejet.

A teheneket ugyanis nem lehet kikapcsolni, azokat minden nap meg kell fejni, a tejet pedig el kell szállítani. A tehenészetek többsége ugyanis – jó esetben – csak egy napnyi tejet képesek tárolni, többet nem.

Amennyiben ezek az állattartó telepek nem tudják elszállítani a tejet, úgy – környezetszennyezés miatt tiltott módon – ki kell, hogy öntsék az éltető nedűt. A Magyar Agrárkamara (MAK) számításai szerint Magyarországon pillanatnyilag naponta megközelítőleg 3 millió litert vesz át a tejipar. Ennek a mennyiségnek egy bizonyos része nagy tejipari cégekhez kerül. Ezek érintettek a gázfelhasználás mostani korlátozásában, azaz le kell, hogy álljanak. Így akár több millió liter tejre nincs átvevő, sem tároló kapacitás.

Forgács Barna, a Magyar Agrárkamara elnöke ma Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszternek írt levelében hívja fel a figyelmet a problémára. Eszerint a tejipart nem lehet egy kalap alá venni például egy cementgyárral, ahol okoz ugyan bizonyos problémát a gázkorlátozás, de koránt sem lehetetleníti el az iparágat, illetve az annak szállító mezőgazdasági ágazatot.

A MAK levelében leszögezi: vannak feldolgozók, ahol teljesen leállt a gázfelhasználás – például a Pannontej Rt-nél -, máshol részleges üzemmódra tértek át. Azok az üzemek, amelyek működésükben pillanatnyilag csak részlegesen korlátozottak, csökkentett termeléssel rövid ideig eleget tudnak tenni a korlátozó intézkedésnek, de ez szintén felvásárlás csökkenést okoz. Nem beszélve a lakosság tejellátásában várható zavarokról.

A hazai tejpiac viszont egyénként is feszültségekkel terhes. Sok termelőnek nincs az idei évre megkötött szerződése. Az árak átlagosan mintegy 10 Ft-ot csökkentek kilogrammonként a tavalyi utolsó negyedév óta. Amennyiben a tejet nem tudják elszállíttatni, valószínűsíthetően még többen hagyják abba a termelést, tovább rontva ezzel az ágazat helyzetét.

Mind a termelők, mind a feldolgozók megértik a kialakult helyzetet, de fűnyíró elvet alkalmazni szerintük helytelen, és különbséget kell tenni élő állatok termékét feldolgozó vagy ipari berendezéseket gyártó vállalkozások korlátozása között.

A Magyar Agrárkamara kéri a minisztert és rajta keresztül a kormányt, hassanak oda, hogy az élelmiszeripari vállalkozásokon belül, a tejfeldolgozók mentesülhessenek a szigorú korlátozás alól.

14.50

A lakosságot nem érinthetik a korlátozások!

Gyurcsány Ferenc azért kérte szerda reggel az energiaügyekért felelős  minisztertől, hogy intézkedjen a stratégiai gáztartalékok felszabadításáról, hogy műszaki-technikai probléma esetén se következhessen be olyan helyzet, amelyben a lakosságnak vagy közüzemnek gázellátási gondja van. A miniszterelnök erről az MR1-Kossuth Rádió déli hírműsorában beszélt.

A kormányfő elmondta azt is, hogy Magyarország Európában a harmadik-negyedik helyet foglalja el a tárolt gáz mennyiségét illetően. Hozzátette: most összesen napi 70 millió köbméter körüli gázmennyiségre van szüksége az országnak, amit nagyjából fedezni tudnak, de a probléma az, hogy egy időben mennyit lehet kivenni a tartalékokból.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ezek műszaki és nem mennyiségi problémák. A lakosságnak és a közüzemeknek nagyjából 40 millió köbméter gázra van szükségük naponta, ezt reményeink szerint a legrosszabb esetben is tudjuk biztosítani - közölte a kormányfő.

Kitért arra, hogy a lakosság számára akár tavaszig elegendőek a meglévő készletek. Hangsúlyozta ugyanakkor: az is feladatuk, hogy az üzemeknek tudjanak gázt adni, mert akkor lehet dolgozni, akkor van munka, akkor van bér.

14.45.

Magyarország közös uniós álláspont kialakítását, létrehozását kéri a csütörtöki  külügyminiszteri csúcson - mondta Faller Jenő, a Külügyminisztérium  szakállamtitkára szerdán a külügyi bizottság ülése után az MTI-nek.

A szakállamtitkár hozzátette: a magyar koncepció abból indul ki, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult helyzet ma ez EU  lakosságának 20 százalékát, Magyarországgal együtt 10 tagállamát  érinti. A másik alapvetésünk, hogy az Európai Unió elsősorban a  szolidaritásért jött létre, ezért Göncz Kinga külügyminiszter a  felszólalásában a tagállamok közötti szolidaritás mellett fog  érvelni - fogalmazott Faller Jenő.

Kiemelte: a magyar fél megpróbálta megtalálni azokat a nemzetközi-jogi lehetőségeket, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában. A csütörtöki prágai csúcson azt fogjuk kérni, hogy kezdődjön meg egy közös EU álláspont létrehozása, vagy akár jöjjön is létre ez az álláspont - mondta, de további részleteket nem árult el.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének kritikája, miszerint nem kellene magánvitának nevezni az ukrán-orosz vitát, Faller Jenő azt mondta: szakmai fáziskésésben van a bizottsági elnök. Hozzátette: ezen már túlléptek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nagyon határozott tartalmú levelet írt a cseh elnökéghez, és Mirek Topolanek cseh miniszterelnök pozitívan reagált.

Németh Zsolt másik kritikai megjegyezésére, amellyel azt kifogásolta, hogy Göncz Kinga külügyminiszter ezekben a napokban szabadságon van, a szakállamtitkár azt mondta: ez politikai felvetés. Hozzátette: a miniszter intenzív évet zárt le tavaly, és ahogy mindenkinek, neki is jár a szabadság. Az államtitkár szerint Göncz Kinga a szabadsága idején is folyamatosan ellenőrizte, felügyelte a válsággal kapcsolatos munkacsoport ülését. A miniszter megszakítja a szabadságát, és elutazik Prágába a külügyminiszterei csúcsra - szögezte le Faller Jenő.

14.30

 "Az ukránok mindenképpen pórul járnak!"

Magyarországnak az igazi problémát az jelentené, ha hosszabb távon nem jönne földgáz az oroszoktól, azaz ha a válság elhúzódna – nyilatkozta a hvg.hu-nak Deák András, a Magyar Külügyi Intézet Oroszországra és energiaügyekre szakosodott kutatója. Szerinte azonban az oroszok és az ukránok napokon belül megállapodhatnak.

hvg.hu: A szerb állami gázellátó vállalat Budapesten tárgyaló vezérigazgatója, aki éppen a magyaroktól vár kölcsöngázt, azt reméli, hogy az ukrán-orosz vita miatti gázstop a jövő hét keddjénél nem fog tovább tartani. Ön szerint mikorra várható a jelenlegi krízis vége?

Deák András: Biztos volt, hogy lesz idén egy konfliktus, de az meglepett, hogy idáig elmentek a felek. Nagyon sürgősen lépniük kell valamit, mert nagyon nagyban rombolja a hitelességet mind orosz, mind ukrán oldalon. A megállapodás tekintetében optimista vagyok, 3-4 napon ezt össze fogják hozni. A kérdés a megállapodás tartalma. Az látható, hogy az oroszok nagyon határozottak, tudják, mit akarnak. A posztszovjet üzletági szerződéseket akarják modernizálni, hosszú távú szerződéses rezsimben gondolkodnak az ukránokkal.

hvg.hu: Nem precedens nélküli a mostani gázháború, de az orosz-ukrán konfliktus miatt már azt is megtapasztalhattuk, amikor az olajcsapokat zárják el. A gázhiány vagy az olajhiány érinti-e súlyosabban Magyarországot?

14.01

A következő tíz napban a németországi Ruhrgas napi 2,5 millió köbméter gázt tud adni Magyarországnak a nyugati vezetékeken keresztül - mondta Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter Hajdúszoboszlón. A miniszter a Hajdúszoboszló melletti földalatti gáztárolónál tett látogatást, a tárolók műszaki állapotáról és feltöltöttségéről tájékozódott. A szemlét követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tartalékok elegendőek, a lakossági ellátás nincs veszélyben.

13.45

Nem érinti a gázkorlátozás az ISD Dunaferr Zrt. vállalatait, az acélipari cégnek ugyanis a világgazdasági válság következményeként már korábban mérsékelnie kellett a termelését, s annak megfelelően csökkentette a földgázfelhasználását - mondta el a cégcsoport vezérigazgatója.

Valerij Naumenko tájékoztatása szerint amikor teljes kapacitással dolgoztak, óránként 28-30 ezer köbmétert földgázt használtak fel, míg jelenleg 5-5 és félezer köbmétert.

13.30
 
Az ukrán Naftogaz gázvállalat ragaszkodik ahhoz, hogy legföljebb 201 dollárt fizet ezer köbméterenként az orosz földgázért idén, és ezer köbméterenként és száz kilométerenként 2,05 dollárt kér a Gazpromtól tranzitdíj gyanánt az Európába tartó orosz gázexport után - mondta a Naftogaz vezetője, Oleh Dubina a Reuters hírügynökségnek. 

Tavaly Ukrajna ezer köbméterenként 179,50 dollárt fizetett, és 1,70 dollár volt a tranzitdíj. Az ukrán fél ki akarja iktatni az eddigi közvetítőt, a RosUkrEnergót, amely a Gazprom és ukrán magánvállalkozók vegyesvállalataként 2006. eleje óta intézi Ukrajna földgázimportját Oroszországból és Türkmenisztánból. A Naftogaz közvetlen kapcsolatot akar a Gazprommal - mondta Dubina.

Oroszország kész felújítani a tárgyalásokat Ukrajnával, de előfeltételek nélkül, mondta szerdán a moszkvai Kreml szóvivője, Natalja Tyimakova, de Ukrajnának be kell szüntetnie az orosz gáz jogellenes megcsapolását, és feltétel nélkül szavatolnia kell az orosz gáz tranzitját Európa felé.

Elemzők szerint a most elhangzott ukrán árajánlat nem feltétlenül mérhető össze a tavalyi árral, amely a drágább orosz és az olcsóbb türkmén gáz keverékének ára volt. Nem tudni, hogy a 201 dolláros ukrán ajánlat most az orosz gázra, vagy ismét a gázkeverékre vonatkozik-e, amiképp a Gazprom korábban elhangzott, 250 és 450 dollár közötti árköveteléseiről sem tudni ezt. A türkmén gázt is a Gazprom hálózatán szállítják Ukrajnába.

Mivel az árvita megoldatlansága miatt Oroszországnak és Ukrajnának nincs az idei évre érvényes szállítási szerződése, Oroszország január elsejével beszüntette Ukrajna ellátását földgázzal. Ennek következtében szerdára megszűnt az orosz gáz tranzitja Európa felé.

12.55

Az ukrán elnök azt javasolta, hogy a tárgyalások idejére újítsák fel teljes mértékben a december 31-én érvényes feltételek mellett a gázszállításokat mind Ukrajnának, mind az Ukrajnán az európai országok számára átmenő tranzitot.

Juscsenko javaslatát az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint egy Dmitrij Medvegyev orosz államfőnek küldött levélben tette.

Nem sokkal ennek nyilvánosságra kerülése előtt Oleg Dubina, az ukrán importőr Naftogaz vezérigazgatója közölte: az ukrán vezetékrendszer áttért az autonóm működésre, és hangsúlyozta, hogy a lakosság ellátása zavartalan, de nem kizárt, hogy néhány gazdasági létesítmény számára korlátozni kell majd a gázellátást. Azt mondta, Ukrajna január elseje óta saját gázából 72 millió köbmétert használt fel a tranzit biztosítására.

12.50

Az általános gázhiány miatt mától a közepes ipari üzemek ellátását is korlátozták Magyarországon. Így az óránként 500 köbméternél többet vételező ipari fogyasztókra már él az ellátási korlátozás. Mától egyáltalában nem jön gáz Oroszországból az Ukrajnán átmenő vezetékekből.A szakminiszter engedélyt adott a hazai stratégiai készletek felszabadítására.

Szükség esetén a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. ma reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és  Energiaügyi Minisztérium államtitkára a parlament külügyi bizottságában.

Az államtitkár közlése szerint 500 millió köbméter a készlet nagysága. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a napi kivétel nagyságának technikai korlátai vannak.

Szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszálító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, miután az első kategóriába tartozó nagy fogyasztók ellátását kedden 20.30-tól már korlátozta. Az első kategóriába az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztó üzemek tartoznak, a második kategóriába az 500 és 2500 köbméter közöttiek.

Az FGSZ újabb korlátozási intézkedést az ellátásbiztonság fokozása és a védett fogyasztók (kommunális és lakossági) ellátásának biztonsága  érdekében hozták meg - olvasható a közleményben. Amennyiben a  fogyasztás-forrás egyensúlya megkívánja, további lépéseket tesz az FGSZ.

Ma a várható földgázfogyasztás 64 millió köbméter lesz a kedden 20.30-kor elrendelt, az első kategóriás (nagy ipari  fogyasztókat) érintő korlátozás hatására - közölte a földgázipari  rendszerirányító. A korlátozás maximális mennyiségét, a más tüzelőanyagra történő  átállást és a sorrendet a Magyar Energia Hivatal határozatban rögzíti, amit minden év szeptember 30-ig tesz meg, öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén a háztartások és bizonyos  kommunális fogyasztók állnak.

A hivatal meghatározza azt, hogy az egyes földgázipari cégek a  szerződött mennyiségből maximum mennyivel kevesebbet adhatnak tovább  a fogyasztóiknak az öt meghatározott kategóriában, és azt is, hogy  mennyi idő áll rendelkezésre az átállásra. A felhasználók a gázipari  céggel keretszerződést kötnek, ebben rögzítik a besorolási  kategóriát és, és a napi szükségletnek megfelelően vételeznek  földgázt, és ebből a mennyiségből történik a korlátozás.

A hivatal határozata alapján először az olyan ipari,  kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. Ebben a kategóriában történt meg a korlátozás kedden este 20.30-kor. A második kategóriába az óránként 500-2500 köbméter gázt fogyasztók tartoznak, míg a harmadikba azok, amelyek nincsenek benne az első kettőben. Ez utóbbiaknak is csak azt a fogyasztási mennyiséget lehet korlátozni, ami nem érinti a háztartási és kommunális szolgáltatásukat.

11.58

Megfigyelőket küldene Ukrajnába az Európai Bizottság. Az unió szakemberei azt mérnék, hogy mennyi gáz érkezik Oroszországból Ukrajnába. A két ország ugyanis egymást okolja azért, hogy Ukrajnán keresztül nem jön orosz gáz Európába.

11.50

Leállt a Tondach Cserépgyár. A négy cserép és egy téglagyárban 10 órától csökkentik a kemencék fűtését a gázkorlátozás miatt. Emiatt az égetés alatt álló termékek harmada selejtté válik. Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója cégére nézve tragédiának nevezte azt, hogy szerda 12 órától rájuk is vonatkozik a gázkorlátozás.

A maradék gáz az irodák és a szociális létesítmények fűtésére elegendő, az embereket a szerda délutáni műszaktól kezdve szabadságra küldi a Tondach mind az öt gyárában. A termelés-leállás veszteségét egyelőre a csornai cserépgyárban kalkulálta Kató Aladár: itt óránként 230 ezer forint nettó árbevétel kiesés éri a céget, ezt napi 24 órával kell szorozni.

- A Holcim Cementgyárat nem érinti a gázkorlátozás.

11.30

A Külügyminisztérium szerdán folyamán bekéreti Oroszország és Ukrajna Magyarországra akkreditált nagyköveteit - jelentette be Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.

A két nagykövettel konzultálnak, és átadják nekik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelét, amelyet Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek, Julija Timosenko ukrán miniszterelnöknek és Viktor Juscsenko ukrán elnöknek címzett - közölte a szakállamtitkár.

A levélben a magyar kormányfő jelzi: a kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának árát az európai fogyasztók fizessék meg.

A magyar gázkitermelés jelenleg napi 8 millió köbméter, ám a Mol arra törekszik, hogy ez rövid időn belül 9 millió köbméterre nőjön - mondta Hernádi.

11.17

Gázhiány miatt leállította szerdán tíz órától termelését az esztergomi Suzuki autógyár - erősítette meg az MTI értesülését a vállalat kommunikációs vezetője. Ruska Viktória elmondta: a dolgozókat hazaküldték és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

Szükség esetén a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. szerda reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután szerdán az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára. Az államtitkár közlése szerint 500 millió köbméter a készlet nagysága.

A napi kivétel nagyságának technikai korlátai vannak - hangsúlyozta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

11.00

További korlátozások?
   
Zsuga János vezérigazgató a parlament külügyi bizottságában megerősítette, hogy további intézkedésekre lesz szükség a felhasználás korlátozására.

10.00

Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át, közölték az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnál szerda reggel. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át
[/caption]

Magyarországon a hideg miatt már kedd este, éjszaka korlátozást kell elrendelni az erőművekben, valamint a cementgyárakban - közölte Molnár Csaba energiaügyi miniszter kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában, a televíziónak az MTI-hez elküldött összefoglalója szerint.

A korlátozás a 2500 köbméternél több gázt felhasználó ipari nagyfogyasztókat érinti - idézték a minisztert, hozzátéve: Molnár Csaba azt is elmondta, hogy a krízisbizottság délutáni ülése után felkérték a gázzal tüzelő nagy erőműveket, hogy legkésőbb holnap délelőtt 11 óráig álljanak át kőolajtüzelésre.

Korlátozási kategóriák

I. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra lekötött teljesítményt meghaladó, de a megszakítható kategóriába nem tartozó, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.

II. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra és 500 m3/óra lekötött teljesítmény közé eső, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.

III. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely az I. és II. kategóriákba nem sorolható, kivéve ezen fogyasztó háztartási és kommunális célú gázfogyasztási hányadát. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 8 óra.

IV. kategória: kommunális fogyasztók, az V. kategóriában szereplő kommunális fogyasztók kivételével.

V. kategória: háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók.

Szerda reggeltől olajjal fűtenek Tatabányán, a tartályokban 20 napra elegendő a tüzelőanyag. Az erőmű emellett három gázmotorral közel 50 megawatt energiát juttat el az országos hálózatba, a gázmotorok továbbra is kapnak üzemanyagot, mivel alternatív tüzelőanyaggal nem működhetnek.

Nem kapunk több gázt Komárom-Esztergom megyében Tatabányán kívül Dorogon vontak be alternatív energiaforrást a távfűtésbe, itt olajjal, faaprítékkal és biomasszával tüzelnek. Tatán fele-fele arányban gázból és faaprítékból állítják elő a fűtéshez használt energiát, a gázkorlátozás őket nem érintette, Oroszlányt pedig a Vértesi Erőmű Zrt. az egyetlen hazai mélyművelésű bányából, Márkushegyről származó szénnel fűti.

Romániába szerdára teljesen megszűnt az orosz gázexport. - Sajnos, megtörtént ez a dolog - mondta Adriean Videanu gazdasági miniszter egy reggeli tévényilatkozatában.

Az Oroszországból Csehországba és Nyugat-Európába vezető fő import- és tranzitvezetéken szerdára teljesen megszűnt a szállítás, közölték a cseh importot bonyolító RWE Transgasnál is szerda reggel.- A kelet felől húzódó vezetéket éjfélkor lezárták. A szállítás nulla Szlovákiába és Csehországba - mondta az RWE Transgas szóvivője.


Előzőleg az Ausztriába irányuló orosz gázexport teljes leállását jelentette az osztrák OMV olaj- és gázipari társaság is. Egyáltalán nem kapott orosz földgázt már kedden sem Szerbia, Bulgária, Horvátország, Bosznia és Macedónia. Ausztriából és Szlovéniából 90 százalékos csökkenésről számoltak be. A szokásos mennyiség 10 százaléka érkezett Olaszországba is. Hetven százalékos volt a visszaesés Szlovákiában és Csehországban kedden, és csaknem ugyanakkora Romániában.

Megszakadt a Törökországba a Balkánon keresztül továbbított orosz gáz szállítása is, akadálytalanul jutott viszont el az orosz gáz Törökországba a Fekete-tengeren át, a Kék áramlat vezetéken keresztül.

Lengyelországba is csak az előirányzott orosz gázmennyiség 15 százaléka ért el az Ukrajnából érkező vezetékeken, de oda csak a teljes orosz import töredéke jut el ezen az úton.

Németországban a gáztovábbításhoz szükséges nyomás csökkenéséről számolt be a Wingas, az orosz Gazprom gázvállalat és a német BASF vegyipari művek fele-fele arányú vegyesvállalata.

II. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra és 500 m3/óra lekötött teljesítmény közé eső, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.

III. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely az I. és II. kategóriákba nem sorolható, kivéve ezen fogyasztó háztartási és kommunális célú gázfogyasztási hányadát. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 8 óra.

IV. kategória: kommunális fogyasztók, az V. kategóriában szereplő kommunális fogyasztók kivételével.

V. kategória: háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók. Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!