Hírek

2009.01.21. 10:50

Felülvizsgálhatják a lengyel költségvetést

Lengyelországban is szükséges lehet a költségvetés felülvizsgálata, ez azonban az év közepe előtt nemigen várható,

BAMA

Lengyelországban is szükséges lehet a költségvetés felülvizsgálata, ez azonban az év közepe előtt nemigen várható, mert a kormánynak egyelőre nincs elég információja, idézte Elzbieta Suchocka-Roguska pénzügyminiszter-helyettest szerdán a Gazeta Wyborcza című lap.

Lengyelország érzi a szomszédságában zajló fejlemények hatását, és az előrejelzések rosszabbodnak, de még kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy megváltoztassák a költségvetés sarokszámait, magyarázta a pénzügyminiszter-helyettes. Szerinte a fő kockázat az idén is az, mint tavaly, nevezetesen, hogy a bevételi terv nem teljesül. Tavaly a bevételi terv csak 90 százalékban valósult meg, mert kevesebb volt az adóbevétel és lassú az EU-támogatások lehívása.

Az idei lengyel költségvetést 3,7 százalékos GDP-növekedésre alapozták, az államháztartási hiányterv a GDP 2,5 százaléka. Az Európai Bizottság hétfőn 2,0 százalékra rontotta Lengyelország idei gazdasági növekedési kilátását a novemberben jósolt 3,8 százalékról. Lengyelország idei államháztartási hiányát a GDP 3,6 százalékára várják Brüsszelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!