Hírek

2009.01.19. 16:44

Egyszámjegyű újra az MNB alapkamata, esett a forint

A várakozásoknak megfelelően tízről 9,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot hétfői ülésén a jegybank.

M. S.

Ezzel sorozatban negyedszerre csökkentette fél százalékponttal az irányadó rátát a pénzintézet. Indokolása szerint az infláció ütemének gyors csökkenése teszi ezt lehetővé (a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly decemberben a fogyasztói árak már csak 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit).

Az alapkamatot tavaly október végén, a pénz- és tőkepiaci pánik kellős közepén növelte a jegybank 12,5 százalékra (a három százalékpontos emelés célja a forint további értékvesztésének a megállítása volt; ez sikerült is). Azóta, párhuzamosan a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom helyreállásával, a pénzintézet ülésről-ülésre mérsékelte az irányadó rátát. Jó okkal, a magas alapkamat ugyanis káros a gazdaságra nézve, megdrágítja a hiteleket, és így mérsékli a vállalkozások beruházásait, termelését.

Gyengült a forint

Számottevő gyengülést produkált hétfőn a forint. Nemzeti devizánk a reggeli 278 forint/eurós értékéről délutánra egészen a 283-as szintig esett. A szakértők szerint ugyanakkor a gyengülést nem a kamatcsökkentés váltotta ki, hanem a rendkívül rossz hangulat a világ pénz- és tőkepiacain.

Ami az év hátralévő részét illeti, az elemzők megosztottak. A borúlátóbbak szerint a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon fennmaradhat a jelenlegi bizalmatlanság, ami a forint tartós gyengélkedéséhez vezethet. Ez esetben a jegybank mozgástere szűk marad, a kamat nem csökkenhet érdemben (hiszen egy gyors mérséklés még lejjebb küldené a forintot). A derűlátóbbak viszont úgy látják, hogy tavasztól fokozatosan javulhat a helyzet, és a nemzeti bank újult erővel folytathatja a kamatmérsékléseket.

M. S. Gyengült a forint Számottevő gyengülést produkált hétfőn a forint. Nemzeti devizánk a reggeli 278 forint/eurós értékéről délutánra egészen a 283-as szintig esett. A szakértők szerint ugyanakkor a gyengülést nem a kamatcsökkentés váltotta ki, hanem a rendkívül rossz hangulat a világ pénz- és tőkepiacain. Pénz -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!